En Sıcak Konular

Anayasa için tam mutabakat

30 Eylül 2011 08:29 tsi
Anayasa için tam mutabakat
Siyasi partiler, Meclis’in ilk gündeminin yeni anayasa olması gerektiği konusunda uzlaştı.

MHP’nin ardından CHP heyetiyle yapılan görüşmede de Uzlaşma Komisyonu’nun ön şartsız toplanması konusunda mutabakata varıldı.

Türkiye yeni anayasa çalışmalarına kilitlendi. Yarın açılacak Meclis, çalışmalarına anayasa gündemiyle başlayacak. Siyasi partiler arasındaki temaslar verimli geçti.  MHP'nin ardından CHP heyeti ile de Meclis Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması konusunda tam mutabakata varıldı.

AK Parti ve CHP heyetleri arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmelere AK Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı. CHP'yi ise Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Süheyl Batum ve Rıza Türmen temsil etti.

CHP'YE NEZAKET TEŞEKKÜRÜ   

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Meclis'in ilk ve temel gündeminin ve yeni anayasa olduğunu vurguladı. CHP'ye kendilerini 'çok sıcak ve büyük bir nezaketle' karşıladıkları için teşekkür eden Çelik, şöyle devam etti:

POZİTİF KATKI VERİLMELİ       

''CHP ile Meclis'in açıldığı andan itibaren ilk ve temel gündeminin yeni anayasa olması gerektiği konusunda, Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması gerektiği konusunda tam mutabakata vardık. Uzlaşma Komisyonunun mümkün olduğunca Meclis'in dışındaki partiler, sivil toplum örgütleri başka kuruluşlar başta olmak üzere ama esas olarak doğrudan vatandaşımıza ulaşarak bu verileri toplaması gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partilerin komisyonun çalışmalarına katkı vermesi ve pozitif bir atmosfer oluşturması gerekiyor. Yeni anayasa konusunda milletimizin büyük bir beklentisi var. İlk defa belki Türk siyasi tarihinde seçim gündemi daha çok yüksek siyaset meseleleri olarak adlandırılan meseleler içerisinde anılan yeni anayasayla belirlendi. Dolayısıyla seçimden sonra vatandaşlarımızdan gelen yoğun bir talep var.''

Çelik, çalışmaların 1 yıl içinde bitmesi gerektiği yönündeki görüşlerine CHP heyetine ilettiklerinin altını çizdi. Çelik, bir gazetecinin sorusu üzerine ''İçerikle ilgili hiçbir şey konuşmadık. İçerik Uzlaşma Komisyonu'nun işidir'' dedi.

HAMZAÇEBİ: OLUMLU İKLİM SÜRMELİ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Meclis Başkanı'nın başlattığı çalışmaların ve olumlu iklimin devam etmesi gerektiğine işaret etti.  Hamzaçebi, şöyle konuştu:  ''Parlamentonun önünde en önemli mesele budur. Yapılacak olan çalışmalar milletin görüşünü yansıtan, milletin en fazla mutabakatla üzerinde mutabık kaldığı konular olmalıdır. Metin bu şekilde bir çalışma ortaya konulmaya çalışıldı. Niyetler bu şekilde ifade edildiği takdirde şüphesiz olumlu olacaktır. Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması konusunda AK Parti ile herhangi bir görüş farklılığımız yok. Bugün üzerinde uzlaştığımız konu budur. Uzlaşma Komisyonu kendi çalışma prensiplerini, yöntemlerini kendisi belirleyecektir.''

Hamzaçebi, 'CHP'nin kırmızı çizgilerinin olup olmadığı' yönündeki soru üzerine  görüşmede 'anayasayı şöyle yapalım, böyle yapalım' şeklinde bir çerçeve çizilmediğini kaydetti. Bu konunun Uzlaşma Komisyonu tarafından değerlendirileceğini vurgulayan Hamzaçebi, çalışmanın bütün toplumun görüşlerini yansıtmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

'KOZMİK' ODADA  ZİRVE

Görüşme, CHP Genel Merkezi’nin parti içinde 'kozmik oda' olarak adlandırılan, Genel Başkanlık makamının iki kat üzerindeki, çıkış yasağı bulunan 14. katında gerçekleşti. Zirvede daha çok heyet sözcüsü konumundaki AK Parti'li Ömer Çelik ve CHP'li Akif Hamzaçebi söz aldı. Diğer isimler kısa değerlendirmeler yaptı. Alınan bilgiye göre  CHP, yeni anayasa sürecinin Meclis Başkanı Cemil Çiçek inisiyatifinde gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı. Sürecin hükümetin gerçekleştirdiği görüntüsünün rahatsızlık yaratacağı uyarısında bulunuldu. CHP, Meclis dışı partilerin görüşlerinin alınmasının önemini de vurguladı.

KESİNTİYE UĞRAMAMALI

Hamzaçebi ayrıca tutuklu milletvekillerinin Meclis’te bulunması gerektiği görüşünü dile getirdi. Bu husus, yeni anayasa çalışmaları için 'ön şart' olarak ileri sürülmedi ancak CHP, yeni yasama döneminin başlaması ile konuyu gündemde tutacağının mesajını verdi.  AK Parti’li Çelik ise, yeni anayasa sürecinin Türkiye’nin gündeminde bulunan bütün konulardan ayrı işletilmesi gerektiğini vurguladı. AK Parti kanadı, yeni anayasa sürecinde 'müzakerenin kesintiye uğramamasının' öneminin altını çizdi. 

GECİKECEK DEDİM GECİKTİ

Görüşmedeki esprili anlar ise, heyette yer alan iki anayasa hukukçusu arasında yaşandı. İstanbul Üniversitesi Anayasa Hukuku kürsüsünde uzun yıllar aynı odayı paylaşan iki isim AK Parti’li Burhan Kuzu ve CHP’li Süheyl Batum, karşılıklı oturdu  Batum görüşmeye gecikti. Kuzu’nun, görüşmeden önce AK Parti heyetine "Süheyl Batum, geç kalacak görün" dediği öğrenildi.  Batum, İstanbul’dan geldiğini, rötar nedeniyle geciktiğini söylerken, Kuzu,  "Yıllarca ne çektiğimi görün" diye espri yaptı.
   
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, çalışmaların 1 yıl içinde bitmesi gerektiği yönündeki görüşlerini CHP heyetine ilettiklerini söyledi.  Çelik, ''İçerikle ilgili hiçbir şey konuşmadık. İçerik Uzlaşma Komisyonu'nun işidir'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 'CHP'nin kırmızı çizgilerinin olup olmadığı' yönündeki bir soru üzerine  görüşmede 'anayasayı şöyle yapalım' şeklinde bir çerçeve çizilmediğini kaydetti. Hamzaçebi, 'bir yıl süre' verilmesine ise karşı çıktı. Hamzaçebi, "Buna Uzlaşma komisyonu karar verecektir. Onu şimdiden bağlayan, süreyle kısıtlayan bir açıklama doğru değil" dedi.

bugün


Bu haber 331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,727 µs