En Sıcak Konular

Rusya'dan Suriye engeli

29 Eylül 2011 14:55 tsi
Birleşmiş Milletler’de yaşanan anlaşmazlık Suriye yaptırımlarını erteletti

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Suriye’deki vahşete yönelik yeni bir karar alınması konusunda fikir ortaklığı olmasına rağmen, dün 15 üyeli konseyde yapılan görüşmeler bir sonuç getirmedi.

Batılı devletler Rusya’nın Beşar Esad yönetiminin sivillere yönelik şiddetiyle muhalefetin gösterdiği şiddeti birbirine denk göstermesine karşı çıkarken, Rusya’nın Suriye’de rejim değişikliği yapmak için gizli girişimlerde bulunduğunu savunarak, bu girişimleri eleştirdi.

Rusya’nın BM temsilcisi Vitali Çurkin, “Birçok başkentte kimin meşru olup kimin olmadığına dair açıklamalar duyduk… Bu tür düşünme ve konuşma şeklinin Suriye’deki şiddeti desteklediğini düşünüyoruz” dedi.

Güvenlik Konseyi, dün yaşanan benzer anlaşmazlıklar yüzünden Mart ayından bu yana bir karara varamazken, şiddet olaylarının 2 bin 600’den fazla insanın hayatına mal olduğu belirtilen Suriye’deki olaylara yönelik bugüne dek sadece iki açıklama yapılabildi.

“RUSYA’NIN TASLAĞINDAN MEMMUNUZ”

Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin dışişleri bakanları, geçtiğimiz Cuma günü Suriye konusunda tam kapsamlı bir karar alınmasının zamanı geldiği konusunda anlaşmıştı.

Rusya ve Batılı ülkeler alınacak karar için kendi taslaklarını hazırlayıp sundu. Batılı ülkelerin hazırladığı taslak kararı yaptırımları içermese de, Esad rejiminin şiddetten vazgeçmemesi halinde yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor. Her iki taslakta yer alan ortak görüş ise Suriye’deki şiddetin sona ermesi ve ardından politik reform sürecinin korkunun olmadığı ve kan dökülmeyen bir ortamda başlatılması.

BM’nin Suriye temsilcisi Beşar Cefari, birkaç gün içinde Suriye’de anayasayı değerlendirmek için yeni bir komisyon kurulacağını belirtti. Cefari, Suriye’de bir devrim başlatmak için “Makyavelist sistemlerin” kullanılmasına karşı gelen Rusya tarafından hazırlanmış taslağı desteklediklerini ifade etti.

Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs