En Sıcak Konular

29 Eylül 2011 13:38 tsi
Kuzey-Kuzey doğu: Hep aynı tarih bekleniyor...

Kafkaslar ve Orta Asya’daki huzursuzlukları işaret eden biraz silik ama dikkat çeken işaretler beliriyor. Ucu elbette bize dokunur ama önce tam ne oluyor anlamak gerekiyor…

Tartışmasız en açık belirti, bugün küçük de olsa kimi basın organlarına da yansıyan, Eurasia Center Direktörü ve ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson’un Kafkaslar için çizdiği karanlık tabloydu.

Bu tür analizler zaman zaman düşünce kuruluşlarından geliyor ama “Kafkas Baharı” tanımlaması elbette ilgiyi hakediyor.

“Kafkasya'yı genel olarak sorunlu buluyorum. Dünyada Kuzey Kafkasya'dan daha problemli ve vahşi bir yer düşünemiyorum. Gürcistan daha demokratik bir toplum yaratmak, ekonomik reformlar, rüşvet gibi konuları azaltmakla ilgili ciddi ilerlemeler kaydetti, fakat toprak bütünlüğü ile ilgili çok ciddi sorunlar yaşıyor. Azerbaycan enerji konusunda aşama kaydetti fakat onun da kendi içinde problemleri var. Ermenistan'ın da geleceğini şu anda çok parlak görmüyorum” cümlelerini kurdu.

Wilson’un Tacikistan ve Kırgızistan’a yönelik temennileri de var ama şimdilik bu sınırda duralım.

Kafkaslar’a ilişkin okumaların Ortaasya’ya da sıçraması sürpriz olmaz ama bu işaretleri çoğaltabilir miyiz?

Bir başka haberin ilgili bölümü şöyle: “Rusya, Abhazya ve Güney Osetya askeri üs anlaşmasını onayladı. Rusya ile Abhazya ve Güney Osetya arasındaki anlaşmaya göre Rusya bu bölgelerde 49 yıllığına askeri üs kuruyor.”

Yeni haber sayılmaz ama “onay” zamanlaması önemli.  Geriye Medvedev’in imzası kalmış oldu! Tabii Gürcistan, “ayrılıkçı bölgelerdeki Rus varlığını hukuk dışı ve kabul edilemez” olarak tanımladı. Varlık meselesinin zamanla Rusya’nın garantörlüğüne giden bir yol açıp açmayacağı da önemli.

Peki Azerbaycan ve Ermenistan? Bu uzlaşmazlıkla ilgili yeni açıklama ABD’nin Azerbaycan Büyükelçisi Byrza’dan geldi…

“Dağlık Karabağ sorununun askeri  yolla çözümü imkansız ve hiç kimse benzer bir çözüme ilişkin konuşmuyor. Ben çatışmanın çözümü işinde olası müdahaleye ilişkin şimdi öncekine kıyasla daha az konuşulduğunu sanıyorum. Tekrar ediyorum, sorunun askeri çözümü yok″!

Tabii madem bu yönde konuşmalar yok, neden Byrza akla karpuz kabuğu düşürüyor, “olmayan bir şey için iyi ki yok” diyor ayrı konu ama bu not da Kafkas dosyasına ekleniyor.

Bölgedeki huzursuzluğun bileşenleri içinde bir tanesi de Çeçen konusu. Türkiye’de Çeçenler’e yönelik suikastler de aynı dosyanın parametrelerinden olabilir mi?

Ama bunların ötesinde o dosyanın üzerinde ne yazdığı önemli. Çünkü, Rusya’ya da yaşanacak 2012 seçimleri, ilgili coğrafyanın palamarlarını da geriyor…

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs