En Sıcak Konular

Bakanlık hileli gıda üreticilerini teşhire yanaşmıyor

29 Eylül 2011 13:35 tsi
Uzmanlar Türkiye'nin gıda teröründe dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğunu belirtiyor. Sorunun azalmak yerine büyümesini de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda teröristlerini teşhir etmek yerine korumasına bağlıyorlar.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yapılan ihbarlar sonrasında yapılan denetimlerde ürkütücü sonuçlara ulaşıldı.

HAYVANSAL YAĞ ALINIP MARGARİN EKLENİYOR

Haberde bazı firmaların yoğurdun maliyetini azaltmak amacıyla sütün yağını alarak yerine margarin ilave ettiği tespit edildi.

Sütün içerisinden alınan yağın tereyağı yapılarak yüksek fiyatla satıldığını aktaran üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, "bitkisel yağ katılarak yoğurdun içerisindeki yağ oranı yüksek tutuluyor" dedi.

BAKANLIK ÜRETİCİYİ, ÜRETİCİ BAKANLIĞI SUÇLUYOR

Toplum sağlığını tehdit eden yoğurtla ilgili bir sağlıksız yöntem ise ürüne jelatin katılması. Jelatin yoğurdun içerisindeki kuru madde miktarını artırarak sertlik veriyor.

Mevcut tebliğin sert yoğurt istediğini bununda klasik yoğurt üretimini engellediğini belirterek, sorunun Bakanlığın yerel yoğurt tüketimi yerine, küresel yoğurt firmalarının arzuları çerçevesinde tebliğ hazırlamasından kaynaklandığını iddia ediyorlar.

"TEBLİĞE UYGUN YOĞURT ŞARTI HİLEYİ ZORUNLU KILIYOR"

Tebliğe göre belirli bir sertlik oranını gerektiğin belirten bir yoğurt üreticisi, bunun yakalanabilmesi için üreticilerin jelâtin ve modifiye nişasta katmalarının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Normal yoğurtun şehirler arası nakliyesinin mümkünkün olmadığını belirten bir üretici ise "Nakliye için bu ürünler katmak şart. Kimse sağlıklı olup olmadığına değil, başka fonksiyonlarına bakıyor. Tebliğde bizi buna zortluyor" diyor.

10 LİRA MALİYETİ OLAN KAŞAR 5 LİRAYA NASIL SATILIR?

Pazar ve market raflarından yapılan denetimlerde yoğurdun yanı sıra kaşarlarda da nişasta ve palm yağından üretilmiş kaşarlar tespit edildi. Normal şartlarda 9-10 kilo sütten bir kilo kaşar elde edildiğini belirten yetkililer, piyasada 5 liraya kaşar satılıyor. Yalnızca süt maliyeti hesaplanasa 1 kilo kaşar üretimi için 10 TL'lik süt kullanımı gerekiyor.

BAKANLIK TÜKETİCİYİ DEĞİL ÜRETİCİYİ KORUYOR

Türk Gıda Kodeksi'ne aykırı hareket edildiğini ifade eden Bakanlık kaynakları, kendilerine yönelecek eleştiriyi engellemek için suçlu olarak merdiven altı üretimi gösterİyor.

Bakanlık yetkililerinin merdiven altı üretim olarak niteledikleri firmaları denetlemelerinin söz konusu olmadığı Türkiye'de denetim yapılan firmaların merdiven altı firmalar olmayıp, bilakis Tarım Bakanlığı'ndan üretim izni firmalar olduğu öğrenildi.

Mevzuata aykırı ve sağlıksız ürün üreten üretici firmaların isimlerini gizleyen bakanlığın uygulamasının gıda terörünün en büyük destekçisi olduğu iddia ediliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2011 yılı tamamlanmak üzere olmasına karşın hâlâ 2010 yılı piyasa denetim sonuçlarını yayınlamaktan imtina ediyor. Timeturk muhabirine konuşan Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilisi, "Raporu ne zaman yayınlanır bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki eldeki sonuçlar iç açıcı değil" dedi.

Sağlıksız ürün üreten firmaların nedne açıklanmadığı sorusuna ise aynı yetkili bunun siyasi bir karar olduğunu söylüyor.



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,575 µs