En Sıcak Konular

Fitch, Slovenya'nın kredi notunu düşürdü

29 Eylül 2011 10:05 tsi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Slovenya'nın uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek ''AA-''ye çekti, kredi not görünümünü de ''negatif'' olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, kararda, ülkenin bankacılık sisteminin kötüleşen finansal durumunun etkili olduğuna dikkat çekilerek, bankaların yeniden sermayelendirmesi için devlet desteğine gerek duyulabileceği uyarısında bulunuldu.

Fitch, Haziran ayında emeklilik reformuna ilişkin referandumun reddedilmesinin ülkenin kamu maliyesinin uzun vadeli sağlamlığını da olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, Slovenya'nın kredi not görünümünün ''negatif'' olarak belirlenmesinin ise tekrar not indirimine gidilebileceğine işaret ettiğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de geçen hafta Slovenya'nın ''Aa3'' olan uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek ''Aa2''ye çekmiş, kredi not görünümü ise ''negatif'' olarak belirlemişti.

Kuruluş, karara gerekçe olarak Slovenya hükümetinin artan borçlarını azaltma kapasitesine yönelik belirsizliğin şirketler ve finansal sektör üzerinde yarattığı riskleri göstermişti.

Moody's, Avrupa Birliği (AB) üyesi Slovenya'nın, mevcut finansal kriz karşısında zayıflayan ülkenin bankacılık sistemini desteklemek için tekrar müdahale etme olasılığının arttığına dikkat çekerek, orta vadede ülke ekonomisinin büyüme görünümünün zayıflayabileceğine vurgu yapmıştı.

Ülkenin 2008 yılında gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 22,5 olan kamu borcu, geçen yıl yüzde 43,3'e yükseldi.

Slovenya hükümeti, önceki hafta yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini de yüzde 2,2'den yüzde 1,5'e çekmişti.

aa


Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,552 µs