En Sıcak Konular

Cezaevinde bile uyuşturucu bulabiliyorlar

28 Eylül 2011 21:24 tsi
Adalet Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırma, cezaevlerine giren madde bağımlısı mahkûmların, 'içeride' de istediği zaman uyuşturucu bulabildiğini ortaya çıkardı.

Ankara AMATEM'in yaptığı bir araştırmaya göre de uyuşturucuyu ilk kullanma yaşı ortalama 14,9'a kadar düştü. Bağımlıların yüzde 64'ünün ilk kullandığı madde ise esrar. Adalet Bakanlığı tarafından 'cezaevlerinde madde kullanımı'yla ilgili yapılan bir araştırmada, mahkumların 'içeride' de uyuşturucu kullanımını sürdürdüğü tespit edildi. Araştırma sonuçlarına göre hükümlüler cezevlerinde istediği zaman uyuşturucu bulabiliyor. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2010 yıllık raporları da cezaevlerinde madde kullanımının devam ettiğini belirtiyor.

Adalet Bakanlığı'nın 2008 yılında yaptırdığı araştırmada mahkumlara cezaevlerinde uyuşturucu maddeye ulaşma şanslarının ne olduğu soruldu. Araştırmada 494 kişi hiç cevap vermezken katılımcıların yüzde 24'ü (735) bir şekilde uyuşturucuya ulaşabildiklerini belirtti. Araştırmaya göre cezaevlerindeki hükümlülerin halen zararlı alışkanlıklarına bakıldığında yüzde 84'ü sigara, yüzde 56'sı alkol kullanmaya devam ediyor. Anket sorularını cevaplayan 3 bin 34 kişinin 2 bin 299'u içeride uyuşturucuya ulaşmanın imkansız, 224'ü çok zor, 146'sı biraz zor, 97'si kolay, 268'i ise çok kolay olduğunu belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporlarında ise mahkumların yüzde 73'ünün cezaevine girmeden uyuşturucu kullandığı ifade ediliyor. Bu kişilerin cezaevinde de madde kullanma alışkanlıklarını sürdürmek istedikleri, bazı kişilerin ise ilk defa cezaevinde madde kullanmaya başladıkları anlatılıyor. Ayrıca raporlarda direkt uyuşturucu bağlantılı suçlardan cezaevlerinde yatanların oranının, yüzde 25'i aştığı ifade ediliyor.

Ayrıca yapılan farklı bir araştırmada ise cezaevindekilerin, çeşitli tıbbi ilaçları da uyuşturucu amaçlı kullandığı ortaya çıktı. Ankara AMATEM tarafından yapılan çalışmalarda özellikle quetiapin gibi antipsikotik ilaçların kötüye kullanıldığı kaydediliyor. Yasa dışı maddeyi ilk kullanma yaşının ortalama 14,9 olarak belirlendiği araştırmada uyuşturucu bağımlılarının yüzde 64'ünün ilk kullandığı maddenin esrar olduğu tespit edildi. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) yıllık raporlarında ise 2002'den itibaren gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen veriler çerçevesinde çalışmalara katılanların yarısının cezaevine girmeden önce düzenli olarak yasa dışı bir uyuşturucu kullandığı aktarılıyor. Raporda cezaevlerinde uyuşturucu kullanımına yönelik araştırmalarda hala bir standardizasyon eksikliği olduğu da ifade ediliyor.

Ceza infaz kurumlarında uyuşturucuyla mücadele için çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Personelin bilgilendirilmesi için psikolog, sosyal çalışmacı ve sağlık memurlarının da katılımıyla seminerler gerçekleştiriliyor. Cezaevlerindeki madde kullanıcıları ve problemli madde kullanıcılarına yönelik tedavi süreci zaman zaman da hastanelere sevk edilerek sağlanıyor.

sabah

Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,936 µs