En Sıcak Konular

Türkiye 10 yılda yüzde 53.9 büyüdü!

28 Eylül 2011 19:07 tsi
Türkiye 10 yılda yüzde 53.9 büyüdü! Türkiye ekonomisi, geçen 10 yılda reel olarak, yani enflasyondan arındırılmış şekilde yüzde 53.9 büyüdü. Türkiye'nin GSYİH'si ise tarihinde ilk kez 1.3 trilyon liraya ulaştı.

Türkiye ekonomisi, 2001-2010 yılları arasında geçen 10 yılda reel olarak, yani enflasyondan arındırılmış şekilde yüzde 53.9 büyüdü. İTO Müşaviri Dr. Nevzat Eren'in hesaplamalarına göre, 2001 yılında ülke 100 birim üretim yapıyorsa, bugün 154 birim üretiyor. Bunu şöyle de anlatabiliriz: Bir işletmenin 10 yıl önce 10 tane fabrikası varsa, şimdi 16 tane fabrikası var. Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) tarihinde ilk kez 1.3 trilyon liraya ulaştı.

AB'NİN KAMU BORCU ARTARKEN

2011'de AB'nin brüt kamu borcunun GSYİH'ye oram yüzde 61 iken, 2010'da yüzde 80'e yükseldi. Türkiye'nin kamu borç oranı 2001'de yüzde 78 iken, 2011'de yüzde 42'ye düştü. AB, borç yükü nedeniyle maliye politikalarında gerekli esnekliği sağlayamadı. Türkiye ise gerekli gördüğünde mali genişlemeye gidebilecek sağlam ve esnek bir kamu maliyesinin avantajım yaşadı. Üstelik bu oranlar 2011'de AB için daha kötüye, Türkiye içinse daha da iyiye gidecek.

İTALYA'YI 77'YE KATLADIK

Milli gelirleri Türkiye'den çok daha yüksek ama 10 yıllık büyümede Fransa'yı 5'e, Almanya'yı 7'ye, italya'yı ise tam 77'ye katladık. Avrupa dört yıldır krizde. Japonya ve ABD'de de işler parlak değil. Türkiye ise 2009'un ilk yarısında global krizden etkilendi, ancak çıkışı da çok hızlı oldu. Dahası, Türkiye'nin 2011'deki 'çift haneli' büyüme performansıyla gelişmiş ülke ekonomileri arasındaki fark daha da küçülecek.

İstanbul Ticaret Gazetesi


Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs