En Sıcak Konular

FT: Türkiye sinir bozucu ama vazgeçilmez

28 Eylül 2011 14:41 tsi
FT: Türkiye sinir bozucu ama vazgeçilmez Financial Times gazetesinde Daniel Dombey imzalı bir yazıda Türk diplomasi ve Erdoğan'ın politikalarıyla ilgili ayrtıntılı bir analize yer veriliyor. Analizdeki ilginç detaylar şöyle:

Financial Times gazetesinde yer alan bir makalede, Türk diplomasisinin, yeni bir felsefeyle bölgesinde büyük fark yaratabilecek, bağımsız davranabilen, vazgeçilmez bir ülke olmaya çalıştığı belirtilerek, Erdoğan’ın politikalarıyla ilgili ayrıntılı bir analize yer verildi.

Daniel Dombey imzalı yazıda,Türkiye'nin "sıkletinin üstünde bir çabanın içinde göründüğü" kaydededilerek, Türk diplomasisinin, yeni bir felsefeyle, "sinir bozucu, ama Orta Doğu'da ve ötesinde büyük fark yaratabilecek, bağımsız davranabilen, vazgeçilmez bir ülke" olmaya çalıştığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği'yle ilişkilerdeki kırılma, Kıbrıs ve eski müttefik İsrail'le yaşanan gerilimler, Kuzey Irak'a sınırötesi operasyon tehdidi" örneklerini sıralayan Financial Times muhabiri, Arap Baharı konusunda ilk zamanlardaki yanlış adımların ardından Ankara'nın "komşularla sıfır sorun politikası"ndan, Arap Baharı protestocularına desteğini ilan ettiği bir politikaya yöneldiğini kaydediyor ve "aslında sıfır sorun da, uygulamada, komşu baskıcı rejimlerle sıfır sorun anlamına geliyordu" diyor.

'TÜRKİYE KENDİNE ÇOK GÜVENİYOR'

Başbakan'ın dış politika danışmanı İbrahim Kalın'ın "kendilerini ciddiye aldığı, kaygılarını seslendirdiği, küresel düzeyde adalet mücadelesi verdiği için, Arap kitlelerinin Erdoğan'ı neredeyse bir idol olarak gördükleri" değerlendirmesine atıf yapan Dombey, bu söylemin ve buna ilişkin heveslerin abartılı olabileceğini, bazı Türklerin ve Batılı diplomatların, Türkiye'nin kendine aşırı güvendiği görüşünde olduklarını da aktarıyor.

Türkiye'nin dışarıda daha az konuşulan hamleler de yaptığını da kaydeden Financial Times muhabiri, Ankara'nın son dönemde yakınlaştığı İran'dan gelecek füze tehdidine karşı kurulacak NATO radar üssüne evsahipliğini kabul ettiğini, Suriye'ye karşı yaptırım uygulamaya niyetini açıkladığını, ayrıca Mısır'da lâik bir sistem çağrısı yaptığını anımsatıyor.

"Washington'un isteğini yerine getirerek radar üssüne izin vermesi İran'ı, lâiklik çağrıları ise Müslüman Kardeşleri kızdırdı" diyen Daniel Dombey, yazısını, "Ama işler planlandığı gibi de gitmeyebilir. Doğu Akdeniz'de bir çatışma Ankara için bir felaket olabilir. Sınırötesi operasyonlar hep mutlu sonla bitmiyor. İran'a karşı füze savunma, Suriye'ye yaptırımlar etkisiz kalabilir. Türkiye'nin İsrail karşıtı söyleminin yarattığı öfke, Kongre'nin, Predatör'lerin Kürt militanlara karşı kullanılmasına engel çıkarmasına neden olabilir." diye sürdürüyor.

FT yorumcusu, geçen hafta BM binasına girişinde Başbakan Erdoğan'ın korumalarının karıştığı kavgaya atıfla da, şunları söylüyor:

''Birleşmiş Milletler'de kendisine eşlik eden korumaları gibi, Erdoğan, gücünü sınamaktan asla korkmayan biri. Çetin bir karışım. Hiddetli söylemlerine karşın müttefikleriyle uyumlu bir lider ve büyük stratejisi olan bir kavgacı.''

BBC TÜRKÇE

Bu haber 1,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,418 µs