En Sıcak Konular

Terör saldırılarına bir tepki daha

28 Eylül 2011 14:39 tsi
Türkiye'yi derinden üzen terör saldırılarına yurdun dört bir yanından tepkiler gelmeye devam ediyor...

Van ve Ağrı'daki bazı sivil toplum kuruluşları, terör örgütü PKK'nın hain saldırılarını kınadı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu, son zamanlarda bölgede yaşanan ve sivillerin hedef alındığı terör saldırıları ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör saldırılarını kınadıklarını söyledi.

Terörün ülkeye ve insanlara zarar verdiğini belirten Nadiroğlu, saldırıların, özellikle bölge illerinin ekonomisine de büyük darbe vurduğunu ifade etti.

''Bölgede yaşanan terör olaylarını kınıyoruz'' diyen Nadiroğlu, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçimlerde halk iradesinin sandığa yansıtıldığını, bu nedenle de BDP'li milletvekillerinin TBMM açıldığında koşulsuz ve şartsız Meclis'e gitmeleri gerektiğini dile getirdi.

Nadiroğlu, ülkede yeni bir süreç başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''BDP'li milletvekilleri yeni anayasa ile ilgili görüşmelere katılarak halkın iradesini buraya yansıtması gerekiyor. Son iki ayda yaşanan terör olayları bölgeye büyük zarar vermektedir. Ekonomi ve para ürkek ve hassastır. Para kesinlikle kaos olan yere gitmez. Çünkü kaosun olduğu yerde yatırım olmaz. Meslek odaları olarak bizim görevimiz burada aş, iş, ekmektir. Terörün olduğu yerde aş ve iş olmaz. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. 90 yıllara tekrar dönülmesi için bir hava yaratılıyor. İlimizde birçok şehit verildi. Biz bunu tasvip etmiyoruz. Herkesin özverili davranması ve herkesimin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu bölgedeki tüm canlar bizim canlarımızdır. Bu ülkedeki Kürt ve Türk halkı et ile tırnak gibidir.''

Van Kardelenler Kadın Derneği Başkanı Gülşen Dalaz ise terör örgütü PKK'nın masum insanlara, kadınlara ve çocuklara dokunmasını, ''terör örgütünün tükenmişliği, yok oluşu ve çaresizliği'' olarak değerlendirerek, şöyle konuştu:

''Kim tarafından hangi gerekçelerle yapılırsa yapılsın, masum insanları hedef alan saldırılar asla kabul edilemez. Ellerini savunmasız insanların kanı ile bulamışların meşru bir hak talebi olamaz. Halkımıza reva görülen acı, terör, şiddet ve güvensizlik ortamına yol açan her kişi ve kurumun, yaşanan bu acıların sorumluluğunu omuzlarında ve vicdanlarında ilelebet taşıyacakları bilinmelidir. Özelikle Siirt'teki olayda kadınların hedef alınması ve Batman'daki hamile bir kadının ve çocuğunun hedef alınması bölgemizde daha önce benzeri görülmemiş bir olaydır. Kadınlara yönelik saldırı hiçbir dinde ve inançta görülmemiştir. Toplumumuzda daha önce kadın ve çocuklara hiçbir şekilde dokunulmadığını biz yaşam boyunca görmekteyiz. Ama gelin görün ki artık kültürümüzde bir yozlaşma, bir yok oluş ve inançlarımızda bir zayıflama var. Hak elde edileceği adı altında çocuk, kadın gözetilmeden yaşam hakları elden alınmaktadır. Belli bir örgüt tarafından yaşam hakkının elden alınması büyük bir tepki toplamaktadır. Biz de kadınlar olarak sonuna kadar tepkimizi göstereceğiz.''

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan da yaşanan olayların tasvip edilecek bir yanı olmadığına değinerek, ''Doğmamış çocuklara kurşun sıkmanın, eşlerimizi, kadınlarımızı katletmenin hiçbir haklı gerekçesi olmadığı düşüncesi içerisindeyiz'' diye konuştu.

Bu tür olaylara ''dur'' demenin zamanının geldiğini vurgulayan Alpaslan, tarafların uygarca soruna çözüm bulması ve duyarlı davranması gerektiğini anlattı.

-AĞRI-

Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mehmet Erat da kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti esefle kınadığını belirterek, ''Hepimizi derinden üzen bu olayları tasvip etmek mümkün değildir. Kadınlar, bizim analarımız, bacılarımız, kızlarımız. Son bir yıl içerisinde bizim bölgemiz de dahil olmak üzere, çok ciddi anlamda kadına yönelik şiddetin arttığını görüyoruz. Artık bu saldırılar son bulsun'' dedi.

Erat, ölümlerin insanların yüreğini kanattığını bildirerek, şunları ifade etti:

''On yıllardır kanla, silahla, savaşla sorunlarımızı çözmeye çalıştık. Ama sorunlarımız böyle çözülmez. Son silahlı eylemlerin sivilleri hedef almasını aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Lütfen kadınlarımıza gereken sevgiyi, saygıyı gösterelim. Saygı çerçevesi içinde olalım. Bu tür olaylar ancak ailelerin bölünmesine, yıpranmasına ve ailelerin parçalanmasına neden olur. Bunların olmaması için bölge olarak, ülke olarak herkesi sağduyuya davet ediyoruz. Umuyorum bundan sonra gerek bölgemizde, gerekse ülkemizde bu tür olayların olmaması için elimizden gelen çabayı gösteririz. Kadına şiddetle değil, sevgi ile yaklaşalım.''

Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği (KASAİD) Başkanı Dilan Özmen Özgün ise Türkiye'nin huzur ve barış ortamına bir an önce kavuşmasının en büyük arzuları olduğunu dile getirerek, masum vatandaşların öldürülmesinin son derece çirkin ve üzücü bir durum olduğunu söyledi.

Özgün, sadece Türkiye'de değil dünyada kadına yönelik bir takım psikolojik, cinsel, fiziksel şiddet uygulandığını anımsatarak, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını anlattı.

Şiddetle hiçbir sorunun çözülmeyeceğini bildiren Özgün, şunları söyledi:

''Peygamber Efendimiz, 'Cennet analarımızın ayakları altındadır' demiş. Ana, emek veren, her türlü cefayı çekendir. Öyle ise analarımıza, kadınlarımıza, anne adaylarımıza şiddeti kabul etmiyoruz. Bu saldırıları gerçekleştirenler her kimse, o da bir ana evladıdır. Sizler, annenize, eşinize, kızınıza, nasıl davranılmasını istiyorsanız, diğerlerine de öyle davranın. Kadın şiddeti hak etmiyor. Yapılan şiddeti de dernek olarak kınıyoruz. Umarız bu ve buna benzer saldırılar bir daha yaşanmaz.'' (AA) 

Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,689 µs