En Sıcak Konular

Rumlar, Piri Reis'i yakın markaja aldı

28 Eylül 2011 14:29 tsi
Rumlar, Piri Reis'i yakın markaja aldı Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları yapacak olan Piri Reis gemisinin geçtiğimiz gün Doğu Akdeniz'de petrol, doğalgaz araştırmalarına başlaması; Rumlar tarafından takip edilmeye devam ediyor.

Fileleftheros gazetesi, "Piri Reis Engelsiz Bir Şekilde Eratosthenes'i Tarıyor... Türk Gemisi Kıbrıs MEB'indeki Dört Parseli Adım Adım Dolaşıyor" başlıklı haberinde, Piri Reis araştırma gemisinin dün bütün gün boyunca deniz altındaki "Eratosthenes" dağları bölgesinde hareket ettiğini yazdı.

Gazete, geminin geçtiğimiz Pazartesi akşamı geç saatlerden itibaren seyir hızını 4,4 deniz miline düşürdüğünü, sismik ölçümleri yapacak ünitelerden oluşan ağı arkasına attığını ve 7-8-11 ve 12'nci parsellerin içerisinden geçerek; taramalara başladığını öne sürdü.

Piri Reis'in Limasol'a bağlı Ağrotur'un güneyinden 40 - 60 kilometre mesafede yol almakta olduğunu yazan gazete, geminin; Rum tarafının sözde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)deki 12. Parsel'de araştırmalar yapmakta olan Noble Homer Ferrington Platformu'na dün en yakın olduğu mesafenin 45 kilometre olduğunu belirtti.

Dün bütün gün boyunca, sözde "Kıbrıs MEB'i" içerisinde araştırmalar yapılmakta olduğunu öne süren gazete, Piri Reis'in, bölgede seyir halinde olan başka gemiler tarafından da görülebilmesi için yaydığı sinyalle birlikte; "iki mil uzakta kalınız" uyarısı da verdiğini ve bu uyarının sismik araştırmalar yapmakta olan gemiler tarafından verilmekte olduğunu kaydetti.

Piri Reis'in şu aşamada "Eratosthenes" diye adlandırılmakta olan deniz altındaki dağları taradığını yazan gazete, geminin, dağın doruk çizgisi ekseniyle paralel olarak; birbirine paralel kenarlarda gidip gelmekte olduğunu ifade etti.

Dün sabah erken saatlerden akşam geç saatlere kadar, Piri Reis'in; bahse konu dağların üzerinde neredeyse toplam olarak 200 linear (doğrusal - çizgisel) kilometre taradığını yazan gazete, "Eratosthenes"in; 80 kilometre genişliğe, 120 kilometre de uzunluğa sahip dev bir batık dağ olduğunu ve zirvesinin 700 metre derinlikte bulunduğunu ekledi.

MARKULLİ: PİRİ REİS HERHANGİ BİR ARAŞTIRMAYA BAŞLAMADI

Diğer bir Rum gazetesi olan Haravgi'nin haberine göre ise, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli dün yaptığı açıklamada, "Türk tarafının iddialarına rağmen, Piri Reis gemisinin Akdeniz'de herhangi bir araştırmaya başlamadığını" ileri sürdü. Gazete, Markulli'nin yapmış olduğu açıklamalarla "Ankara'nın bu modası geçmiş gemisinin rolünü açıkça küçümsediğini" ekledi.

Cihan



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,111 µs