En Sıcak Konular

'Türklere verilen sözler unutuluyor'

28 Eylül 2011 14:12 tsi
'Türklere verilen sözler unutuluyor' Avrupa Birliği hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı'nın (AAD) hakimi Maria Berger, 1960'lı yıllarda işgücü ihtiyacını karşılamak üzere Avrupa'ya göç eden Türklerle ilgili itiraf niteliğinde bir açık

Avusturya'da yayımlanan Die Presse gazetesine konuşan Berger, "Türklere ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğu zamanlarda verilen sözler şimdi tutulmuyor ve görmezlikten geliniyor." dedi.

Berger, Die Presse'ye, AB bünyesi içinde yer alan en yüksek mahkeme olan AAD'nin gündemi ve sorunlarından bahsetti. Aynı zamanda eski Avusturya adalet bakanı olan Berger, "Hangi durumlarda devletlerin hukukuna riayet edilmiyor?" sorusuna çarpıcı cevaplar verdi.

En fazla AB üyesi olmayan ülkeler ile yapılan anlaşmaların yerine getirilmemesi ile uğraştıklarını ifade eden Berger, somut örnek olarak da AB ile Türkiye arasında imzalanan 'ortaklık anlaşması' uyarınca Türkiye'den gelen gurbetçilerle ilgili yapılan anlaşmalarla ilgili davaları gösterdi.

Avusturyalı hakim Berger, "Türk işçilere ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğunda onlara birtakım sözler verildi. Bu sözler üye ülkelerin çalışanlarının da sahip oldukları hakları da kapsıyor. Şimdi bu sözleri yerine getirmeleri gerektiğinde, ülkeler bu hakları görmezlikten geliyor. Mesela Hollanda bu işçileri malulen emeklilik haklarından mahrum etmek istiyordu." ifadelerini kullandı.

AAD, 2009 yılında meşhur Soysal davasında "İş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenemez." kararını vermişti. Mehmet Soysal adlı Türk şoförün vize yenileme başvurusunun Alman mahkemesi tarafından reddedilmesi kararını görüşen AAD, Türk vatandaşları için vizeye gerek olmadığına hükmetmişti. Mahkeme, Ortaklık Anlaşması Ek Protokolü'nün yürürlüğe girdiği 1973'te hiçbir ülkenin Türklere vize alma mecburiyeti koymadığı için seksenler ve doksanlarda getirilen bütün yeni seyahat kısıtlayıcı kuralların yasal olmadığı kararına varmıştı.

Zaman




Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,721 µs