En Sıcak Konular

Askerde işkence iddiası Meclis'te

28 Eylül 2011 13:27 tsi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ''(askerlikte) kötü muameleyi yapanlar, bunlara göz yumanlar ve bunları teşvik eden rütbeliler varsa, bunların bir an önce bu işten vazgeçmeleri'' çağrısında bulunarak, ''Çünkü, bu i

KKTC'de askerliğini yaparken, kamuoyunda ''disco'' olarak nitelenen askeri disiplin koğuşunda kötü muamele gördüğü iddia edilen ve kaldırıldığı Ankara GATA'da tedavi altına alınan er Uğur Kantar'ın babası Aydın Kantar, Komisyon Başkanı Üstün'ü ziyaret etti.

Baba Kantar, ''2 ay önce atıldığı disiplin koğuşunda gördüğü kötü muamele sonucu bilincini kaybettiği ve hayati tehlikesi bulunduğunu belirttiği oğlu Uğur Kantar'ın durumuyla ilgili gerekli incelemenin yapılması amacıyla, dilekçeyle komisyona başvurdu.

Konunun basında yer alması üzerine Milli Savunma Bakanlığından bilgi talep eden komisyon, bakanlığın cevabi yazısını bekliyor.

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Komisyon Başkanı Üstün, iddiaların çok vahim olduğunu söyledi.

Üstün, Uğur Kantar'ın babasının, ''oğlunun 3 gün boyunca 'disko'da dayak yediğini, işkence gördüğünü ve sıcakta güneşin altında tutulduğunu, hatta su talep eden oğlunun üzerine 'su vereceğiz' denilerek sıcak su döküldüğünü'' söylediğini ifade etti.

-''RÜTBELİNİN BİLGİSİ DIŞINDA BÖYLE BİR ŞEY YAPILAMAZ''-

Bölük komutanının emir eri olan askerin, içtimaya 5 dakika geç kalması nedeniyle ''disko''ya atıldığını ve ''Alın size stres topu getirdik'' denilerek adeta kötü muamelenin önünün açıldığını kaydeden Üstün, şöyle konuştu:

''Askeri savcı konuyla ilgili soruşturma açmış, olayı yapan 2 eri tutuklamış. Ancak babanın, işkencenin sadece gardiyan denilen 2 er tarafından yapılamayacağı, rütbelilerin de en azından olayı bildikleri, buna yol verdikleri, teşvik ettikleri konusunda iddiası var.

İşkencenin sürekli olduğu ve ölüm tehlikesine kadar geldiği bir ortamda, sadece 2 erin bundan sorumlu olamayacağı, rütbelilerin de bilgisi dahilinde yapıldığı konusunda şüpheler var. Baba, soruşturmanın derinleştirilmesini talep ederek bizden yardım istiyor.

Uğur Kantar, inşallah geri dönülemez noktada değildir. İşkenceyi yapan gardiyanların bağlı olduğu disiplin koğuşunun rütbeli sorumlusunun bilgisi dışında böyle bir şey yapılamaz.''

-''ASKERLERE İNSAN HAKLARI DERSLERİ VERİLEBİLİR''-

Komisyon Başkanı Üstün, maalesef bu tür olaylara sıkça rastlandığını ve son dönemde komisyonlarına buna benzer yapılan başvuruların arttığını söyledi.

Bu olayı titiz bir şekilde takip ettiklerini belirten Üstün, ''Hem bu olayı takip ediyoruz hem de bu olay üzerinden diğer olayları da derleyip toparlayarak, bu olayların olmaması için 'ne gibi tedbirler alınabilir, yasal düzenleme mi yapılabilir, alt komisyon mu kurulabilir?' noktasında düşünüyoruz. Askeri birliklerde erlere, vatandaşlık dersi gibi insan hakları dersleri de verilebilir'' diye konuştu.

Ayhan Sefer Üstün, ''İşin acı tarafı, bu kötü muameleleri ilk elden yapanlar maalesef, daha sonra terhis olacak çocuklar. Nasıl oluyor da 3 ay sonra sivil hayata dönecek kişiler, askerlikte farklı bir ruh yapısına bürünüyor? Bu da sosyolojik bir olay'' dedi.

''İlk elden kötü muameleyi yapanlar veya bunlara göz yumanlar ve bunları teşvik eden rütbeliler varsa, bunlar da bir an önce bu işten vazgeçsinler'' diyen Üstün, ''Çünkü, TCK 2005'te değişti ve kötü muameleye çok ağır cezalar geldi. Bu işleri yapanlar ağır cezalara çarptırılabilecekleri gibi mesleklerinden de tard edilirler. Bu kişiler, yarın hukuk önlerine çıktığında yanlarında kimse olmayabilir. Biz istiyoruz ki askerlerimiz, askere nasıl davul zurna ile gidiyorlarsa, dönerken de davul zurna ile gelsinler'' ifadelerini kullandı.

Geçen dönem, askeri cezaevleri ile ilgili gelen şikayetler üzerine faydalı bir çalışma yapıldığını ve bu çalışmadan sonra şikayetlerin azaldığını ifade eden Üstün, bu dönem yapacakları çalışmaların da disiplin koğuşlarındaki dayak iddialarına ilişkin şikayetlerin azalmasına neden olacağını bildirdi.

aa

Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs