En Sıcak Konular

Papa'ya pasaport sorup ceza mı kestiler?!

5 Haziran 2007 07:22 tsi
Papa'ya pasaport sorup ceza mı kestiler?! Okyanus ötesinde Güney Amerika'da gündem herhalde öyle zayıf ki şimdilerde tek önemli konu Katolik Dünyası'nın Ruhani lideri Papa 16. Benedikt'in geçen ay Brezilya'ya yaptığı resmi ziyarette pasaport kullanıp kullanmadığı.

Ülkenin etkin ve ünlü "O'Globo" gazetesi Papa 16. Benedikt'in bu ülkeye ayak bastığında, yanında pasaportu olmadığının tutanakla resmileştirilerek taşıyıcı firma İtalyan Havayolları "Alitalia"nın  Uluslararası Havacılık Birliği(İATA) kurallarını çiğnemesinden cezaya çaptırıldığını öne sürdü. Nedir o kural?  "Hiçbir  taşımacılık şirketi yolculuk belgesi bulunmayan yolcuyu uçağa bindiremez."  Gazetenin yazarı  Merval Pereira'nın köşesinde ki haberine göre  havalimanının  VİP salonunda Papalık yetkililerin  16. Benedikt  ve Başbakan Kardinal Tarcisio Bertone'nin Vatikan Pasaportlarını Roma'da unutulduğunu ve pasaport  polislerine bu nedenle veremediklerini söylemesi toplam 3 bin 200 Euro karşılığı cezanın uygulanmasını engelleyemedi. Alitalia Basın ve Halkla ilişkiler  Müdürlüğü, cezanın verilip verilmediği ile ilgili haberi ne yalanladı, ne doğruladı. Ayrıca böyle bir cezanın verildiği iddiasını savunan ve bunu tamu oyuna duyuran  Brezilya gazetesine de  henüz bir tekzip gelmedi.

Geçmişe dönüyorum da bir önceki Papa 2. Jean Paul ABD  ziyaretine çıkmadan  uyarılmıştı. "Aman yanınızda pasaportunuzu taşıyın. Pasaport polisi kimsenin gözünün yaşına bakmaz Papa'nın bile" diye. Hatta  2.Jean Paul'ün Vatikan Pasaportu bir görevlinin elinde  İmmigration Office(Mülteci Bürosu)e  damgalatmak için götürülürken görüntülenmişti.

"O'Globo"un yazarı daha da  ileriye giderek 16. Benedikt'in  Papa seçildikten sonra dış ülkelere yaptığı ziyaretlerde yanında pasaport taşıyıp taşımadığının araştırılmasını istedi. Papa ilk resmi  ziyaretini  Almanya'ya yaptı.  İkincisi  ise Türkiye idi. Acaba  Papa'nın pasaportu   Esenboğa havalimanında  yetkililere ülkeye giriş yapmak için verildi mi? Yani Pasaportuna damga basıldı mı?  Başbakan Kardinal Tarcisio Bertone yine pasaportunu  Roma'da mı unutmuştu?  Konuyu  Vatikan Büyükelçiliğimiz Müsteşarı sayın Deniz Kılıçer'e sordum yanıtı "Hayır, biz toleranslı bir ülkeyiz. Papa gibi bir dini lider Türkiye'ye hiçbir belge göstermeden bizim taraftan da istenmeden girdi" oldu. Ve İspanya.  Katolik İspanyollar  kutsal dini liderlerinin pasaportunu girişte  zorunlu olarak görmek ve damgalamak  istediler mi? İşte  okyanus ötesinde Brezilya şimdilerde bu haberin peşinde. Türkiye  bu konuyu açıklığa kavuşturdu. "O'Globo"nun haberine göre  bilinen tek şey taşıyıcı  Alitalia Havayolları'nın  seyahat belgesi olmayan bir yolcuyu taşımaktan  para cezasına çarptırılması. 

 reha erus/hürriyet



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,536 µs