En Sıcak Konular

Suriye'deki ayaklanma silahlı direnişe dönüşüyor

28 Eylül 2011 10:52 tsi
Görgü tanıkları ve analistler, Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın hâlâ yönetimde olmasından hayal kırıklığına uğrayan göstericilerin ayaklanmasının, silahlı bir direnişe dönüştüğünü söylediler.

Bir grup görgü tanığı, eylemci ve analistle yapılan söyleşilerde, Suriye'deki çatışmaların daha da şiddetlendiği, göstericilerin, saf değiştiren askerlerin liderliğinde Lübnan, Türkiye ve Irak üzerinden kaçırılan silahlara eriştiklerini belirttiler.

Suriyeli protestoculara, Irak'tan ülkelerine dönen Sünni savaşçılar tarafından yardım edildiği belirtilirken, Irak parlamentosunun savunma ve güvenlik komitesinin Şii üyesi Kasım El Araci, Suriyeli direnişçilerin, Esad rejimini devirmeye yardım etmek için ülkelerine döndüklerini, bu savaşçıların ülkelerinden ayrılmalarına sevindiklerini, ancak şu dönemde komşu Suriye'de büyük kargaşalar görmek istemediklerini kaydetti.

Adının ve bulunduğu yerin açıklanmasını istemeyen Suriyeli bir eylemci, ülkesindeki rejimin, insanları öldürdüğünü ve vatandaşların, barışçıl gösterilerin kendilerini bir yere götürmeyeceğine inandıklarını belirterek, silahlı Suriye vatandaşlarının saf değiştiren askerlerle birlikte, Esad'a bağlı güçlere karşı savaştığını söyledi.

Eylemci ve diğerleri, silahlı direnişin, en güçlü Humus kentinin dış kesimleriyle İdlib'deki Cebel El Zaviye'de görüldüğünü ifade ederken, askeri güçlerine ve polis devriyelerine yapılan saldırılarda artış gözlendiği belirtildi.

Humus'taki muhalif figürlerden Muhammed Salih, geçen hafta kentte kurşunlanmış bir polis aracıyla güvenlik güçlerine ait yakılan bir otobüs gördüğünü, silahlı kişilerin yine geçen hafta 6 zırhlı aracı kullanılmaz hale getirdiğini ifade ederek, artan şiddetten kaçakçılarla uyuşturucu satıcılarını sorumlu tuttu.

Bir diğer Humuslu eylemci Mecit Salih, Suriye ordusu ile saf değiştiren askerler arasında çatışmalar olduğunu doğrularken, Suriye'nin en geniş kapsamlı eylemci örgütü Yerel Koordinasyon Komiteleri'nin, silahlanmanın, başlangıcından bu yana devrimi karakterize eden ahlaki üstünlüğü aşındıracağı görüşünde olduğu biliniyor.

California'daki Monterey Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden Ortadoğu uzmanı Bilal Saab, Suriyeli protestocuların barışçıl eylemlerinin, şiddetli bir direnişe dönüşmesi durumunda, iç savaş olasılığının önemli ölçüde artacağı ve rejimin bundan çıkar sağlayacağı görüşünü bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski yetkilisi, Ortadoğu uzmanı Veli Nasr da, Suriye'de hükümete karşı muhalefetin giderek daha çok silahlı bir direnişe dönüştüğünü kaydetti.

BM rakamlarına göre Suriye'deki 6 aydır süren askeri operasyonlarda 100'ü çocuk olmak üzere en az 2 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Şam yönetimi ise ''teröristler ve isyancıların'' 700 polis ve askeri öldürdüğünü ileri sürüyor.

AA



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs