En Sıcak Konular

Akdeniz’de Piri Reis hareketliliği!

28 Eylül 2011 10:09 tsi
Türk sismik araştırma gemisi Piri Reis'in Güney Kıbrıs’ın sondaj yaptığı bölgenin dibinde petrol arama çalışmalarına başlaması ABD, İsrail ve Yunanistan'ı teyakkuza geçirdi. Bu arada Türk savaş gemileri ve F16 uçakları da bölgede...

ABD, İtalya’dan kaldırdığı denizaltı ve gemileri tespit edebilen Orion uçağıyla Afrodit bölgesini 3.5 saat boyunca taradı

Bölgede varlığı zaten bilinen İsrail, insansız hava araçları Heron’larla sondaj yapılan 12 numaralı bölgede hareketliliği gözlüyor

Türkiye'den tansiyonu düşürmesi talebinde bulunan Yunanistan, Alexander isimli askeri tatbikatın alanını Kıbrıs’a kadar uzattı

Kıbrıs Rum yönetiminin, “Afrodit” adı verilen sözde 12. parselde, Amerikan enerji şirketi Noble ile başladığı petrol ve doğalgaz arama sondajıyla ısınan Akdeniz suları dün 5 ayrı koldan kaynama noktasına ulaştı.

Türkiye’nin bölgeye gönderdiği sismik Araştırma gemisi Piri Reis, önceki gün adanın batısında dolaşarak Kıbrıs’ın güneyine indi ve çalışmalarına başladı. Rum basını adanın 30 mil uzağında tespit edilen Piri Reis gemisinin rotasının tam da Noble enerji şirketinin sondaj yaptığı platforma doğru olduğunu ve platforma dün itibarıyla 5 mil kadar yakınlaştığını öne sürdü.

Rum Politis gazetesi, Türk araştırma gemisine 5 tane savaş gemisinin eşlik ettiğini bu gemilerin Piri Reis’i 5 mil mesafeden takip ettiğini yazdı. Haberde ayrıca bölgede Türk F-16 savaş uçaklarının da keşif uçuşları yaptığı ifade edildi.

AFP ajansına isim vermeden konuşan bir Türk yetkilisi, Piri Reis’in Noble platformunun hemen yanında araştırma çalışmalarına başladığını doğruladı.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Piri Reis gemisinin AR/KKTC/G ruhsat sahasında 26 Eylül itibarıyla jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışmalarına başladığını ilan etti.

Orion denizaltı arıyor

Piri Reis’in çalışmalara başladığı saatlerde Amerikan donanmasına ait bir uçağın da bölgede yaşananları gökyüzünden izlediği ortaya çıktı.

Yunan To Vima gazetesinin haberine göre İtalya’nın Sicilya adasında bulunan Amerikan üssünden kalkan P-3 Orion türü uçak bölgenin üzerinde tam 3.5 saat boyunca keşif uçuşu yaptı.

Gazete, söz konusu askeri uçağın denizaltı ve gemileri tespit etme özelliğinin bulunduğunu ve deniz üstünde ve deniz altındaki faaliyetlere odaklandığını öne sürdü.

Heronlar da havada

Amerikan Noble Enerji İsrail’in doğalgaz bölgesinde de sondajı yapan bir şirket. Bu nedenle İsrail’de yapılan sondaj için kullandığı platformu hızlı bir şekilde Afrodit’e taşıdı ve çalışmaya başladı.

Şirket Amerikan menşeili olmasına rağmen Avner ve Delek Enerji gibi İsrailli ortakları var. Bu iki şirket de Afrodit bölgesindeki sondaj faaliyetlerine yüzde 30 ortak. Bu nedenle İsrail hükümeti de “ticari çıkarlarını” korumak için devreye girdi.

Rum yönetiminin hiç bir tepkisini çekmeyen, hatta bilakis memnun eden gözlem faaliyetlerine insansız Heron uçakları katıldı.

Yunan tatbikatı genişledi

Önceki gün Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak Akdeniz’deki tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulunan Yunanistan Başbakanı Papandreu, diğer yandan “arı kovanına çomak sokmaya” çalışıyor.

Yaşadığı ekonomik krize rağmen “Alexander 2011” askeri tatbikatına başlayan Yunan ordusu, tatbikatın kapsama alanına son dönemdeki yükselen tansiyon yüzünden Kıbrıs’ı da dahil etti.

Yunan basınına göre savunma bakanlığı kaynakları, tatbikat sırasında Türk donanmasıyla karşılaşmaları halinde karşı saldırıya geçeceklerini öne sürdü.

Ses dalgalarıyla tespit

Uzmanlar 1500 metre uzunluğundaki “sismik alıcı kablo”nun gemiden deniz yüzeyine bırakıldığını ve üretilen ses dalgasının deniz zemininden yansımalarının “sismik alıcı kablo” tarafından algılandığını bildirdi.

Çalışma ile zeminin kilometrelerce altındaki fay, gaz, petrol gibi sedimanların ayırt edilebiliyor.

Piri Reis işbaşında

Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz’e giden Koca Piri Reis Gemisi’nin kaptanı Umut Yenice, planlandığı gibi verileri toplamaya başladıklarını bildirdi.

9 Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesindeki Koca Piri Reis Gemisi’nin kaptanı Yenice, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adasının yaklaşık 50 mil açığındaki bölgeye önceki gün ulaştıklarını belirtti.

Bin km taranacak

Gemide Doç. Dr. Derman Dondurur başkanlığındaki araştırma ekibinin saat 16.00’dan itibaren araştırma çalışmalarına başladığını bildiren Yenice, “Bin kilometrelik bir hat üzerinde çalışma planlanmış.

Dünden bu yana yaklaşık 150 kilometrelik alanda sismik çalışmayı tamamladık. Çalışmalar 24 saat aralıksız sürdürülüyor” dedi.

Fırkateynlerle birlikte

Yenice, toplanan sismik verilerin işleme sürecine gemide başlandığını kaydetti. 21 personelinin sağlık ve moral durumlarının çok iyi olduğunu vurgulayan Yenice, kendilerine eşlik eden Türk firkateynleri ile sık sık irtibat kurduklarını, zaman zaman da Türk uçaklarının bölgede uçtuğunu ifade etti.

Eroğlu -Hristofyas bir araya geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakereleri kapsamında yeniden bir araya geldi.

Liderler, ara bölgede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin ikametgahındaki görüşmede, “AB ile ilişkiler” konusu ele alındı. Liderler 16 Eylül’deki sekonomi başlığını görüşmüştü. Dünkü görüşmelerde Akdeniz’deki sondaj geriliminin hiç gündeme gelmediği açıklandı.

Vatan



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,996 µs