En Sıcak Konular

31 yıl sonra sanık sandalyesine oturacak

28 Eylül 2011 08:23 tsi
31 yıl sonra sanık sandalyesine oturacak Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı hazırlıklarını tamamladı.

12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştirenlere yargı yolu, geçtiğimiz yıl aynı gün referandumla açılmıştı. Referandumla, darbecilerin yargılanmasını engelleyen geçici 15’inci madde kaldırılmış ve darbe mağdurları,TürkiyegenelindeKenan Evrenbaşta olmak üzere darbe sürecine katılanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyuruluranın ardındanAnkaraCumhuriyet Başsavcılığı tarafından,12 Eylül1980 askeri darbesi hakkında soruşturma başlatıldı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Hüseyin Görüşen ve Savcı Kemal Çetin, soruşturma kapsamında Kenan Evren ve hayatta kalan tek MGK Üyesi olan Tahsin Şahinkaya’nın ifadesini, darbeden tam 21 yıl sonra aldı.

Bürokratlar sorgulandı

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, savcılık o dönemde darbeye zemin hazırlayan birçok bürokratı, askeri ve yöneticiyi de mercek altına aldı. Şüpheli görülenlerin ifadesi alındı. Savcılığa ifade veren kolluk güçlerinin, darbeyi ve sonrasında cezaevinde yapılan işkenceleri ‘emir komuta zinciri’ne bağladıkları öğrenildi. Evren ve Şahinkaya dışında ifade veren kişilerin kimlikleri ise, hedef haline getirmemek için açıklanmadı. İfadelerin alınmasının tamamlandığı belirtilirken, soruşturmada sona gelindiği öğrenildi.

İddianame hazırlanacak

1980 yılındaki askeri darbeyle ilgili zaman aşımı yaşandığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verilebileceği tartışmaları yaşanırken, soruşturmayı yürüten savcılığın konuyla ilgili iddianame hazırlayacağı öğrenildi. Savcılığın çalışmalarını Ekim ayının ortasında tamamlayacağı ve hazırlanacak iddianamede Kenan Evren’in de sanık olacağı öne sürüldü. Darbeciler hakkında ‘Anayasayı silah gücü ile ihlal etmek’, ‘darbe yapmak’ suçlamaları yöneltilecek.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,424 µs