En Sıcak Konular

Bağış: Kıbrıs konusunda hem haklı, hem güçlüyüz

27 Eylül 2011 17:24 tsi
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Kıbrıs konusunda biz hem haklıyız, hem de güçlüyüz.

Gelinen noktada bütün dünya çözümü kimin engellediğini çok net şekilde biliyor'' dedi. Bağış, hedeflerinin, adada kalıcı bir çözüm olduğunu vurgulayarak, bunu engelleyenin faturasını ödeyeceğini söyledi.

Bağış, KKTC'deki temasları kapsamında KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'le ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Kıbrıs'ta henüz bir anlaşmaya varılamadığına işaret eden Bağış, bu durumda herkesin kendi münhasır ekonomik bölgesinde araştırma yapabileceğini belirterek, ''Adanın 'kuzeyi şunun', 'güneyi bunun' demek için henüz çok erken... Bir paylaşım yapılmadığı sürece adanın her yerinde herkesin hakkı vardır'' diye konuştu.

AB uyum çalışmaları çerçevesindeki yasaların KKTC vatandaşlarının yaşam standartlarını yükseltme açısından önem taşıdığını kaydeden Egemen Bağış, Türkiye'deki reformlara da bu yaklaşımla baktıklarını belirterek, ''Papaza kızıp oruç bozacak değiliz. AB'de bazı vizyonsuz açıklamalar veya bize karşı bazı tavırlar moralimizi bozsa bile reformlarımızı hiçbir şekilde yavaşlatmayacaktır'' dedi.

-ÖZGÜRGÜN: ''HİZMETİÇİ EĞİTİM DEĞİŞİM PROGRAMI ANLAŞMASI İMZALANIYOR''-

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Bağış'ın ziyaretine, Kıbrıs konusunun ve son dönemde petrol ve doğalgaz konusunun çok gündemde olduğu bir döneme denk geldiği için ilginin daha da arttığını belirterek, ''Burada bulunması bizim için çok büyük bir güç ve destek'' dedi.

Özgürgün, iki bakanlık arasında yoğun işbirliği ve mesai bulunduğunu kaydederek, yeni bir adım için daha mutabakata vardıklarını açıkladı. İki bakanlıktan üçer personelin, karşılıklı birer aylık hizmet içi eğitim değişim programı uygulayacaklarını ifade eden Hüseyin Özgürgün, bu konudaki protokolü, gelecek hafta Ankara;ya yapacağı ziyarette imzalayacaklarını duyurdu.

Bakan Özgürgün, 5 Ekim'de davetli olarak katılacağı TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısından sonra 6 Ekim'de de AB Bakanı Egemen Bağış'la bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklarını bildirdi.

-BAĞIŞ: ''GENÇ MEMURLARIN KIBRIS MESELESİNİ DAHA İYİ ANLAMASI İÇİN''-

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bakanlıklar arasında çok uyumlu ve güzel bir işbirliği bulunduğunu ifade ederek, mesleğe yeni başlayan genç memurlardan üçünü Kıbrıs meselesini daha iyi anlamak üzere yerinde gözlemlemeye göndereceklerini söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı'nın da, Türkiye'nin AB sürecini daha iyi tanımak üzere 'AB çalışmalarının mutfağı' tabir edilen bakanlığına genç memurları Ankara'ya göndereceğini anlatan Bağış, bunun sağlayacağı yararlara işaret etti.

-''AB REFORMLARINI ÖNEMSİYORUZ''-

Bağış, Türkiye'de olduğu gibi KKTC'de de AB reform adımlarını çok önemsediklerini belirterek, ''Şu ana kadar uyum sürecinde atılan adımları yakından takip ediyoruz ki bu çerçevede AB'ye uyumlu 19 yasa ve tüzüğün kamu yönetimi reformu açısından çok önemli adımların atıldığını görmek bizi de mutlu ediyor'' dedi.

Bu çalışmaların KKTC vatandaşlarının yaşam standartlarını yükseltmek açısından önem taşıdığını kaydeden Egemen Bağış, çevre için atılan adımların AB için değil, ülke ve halk için önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'deki reformlara da bu yaklaşımla baktıklarını belirten Egemen Bağış, ''Papaza kızıp oruç bozacak değiliz. AB'de bazı vizyonsuz açıklamalar veya bize karşı bazı tavırlar moralimizi bozsa bile reformlarımızı hiçbir şekilde yavaşlatmayacaktır'' dedi.

Bağış, şöyle devam etti:

''Kıbrıs konusunda da biz hem haklıyız hem de güçlüyüz. Gelinen noktada bütün dünya çözümü kimin engellediğini çok net şekilde biliyor.

Adada kapsamlı, siyasi eşitliğe dayalı her türlü çözüme Türkiye olarak destek vermeye hazırız. Şu anda müzakereler yoğun biçimde devam ediyor. Sayın Hristofyas ve Sayın Eroğlu bu konuda gerçekten tarihi toplantıları gerçekleştiriyorlar. Ama bu süreçte Akdeniz'de sanki gazozun gazı kaçacak gibi, Kıbrıs'ın doğal kaynaklarının gazı kaçacak zihniyetiyle Akdeniz'in tabanını delmek, kimseye hayır getirmez. Ama bu konuda ısrarcı olurlarsa, Türkiye'nin tavrını, atacağı adımları çok iyi bilirler. Biz ümit ediyoruz ki gerçekten akıldan, mantıktan, çözümden yana bir tavır takınırlar ve adanın bütün zenginliklerini, adanın bütün insanları eşit biçimde paylaşırlar.''

-''ENGELLEYEN FATURASINI ÖDER''-

Vermek istedikleri en önemli mesajın, Türkiye'nin, KKTC'nin her zaman yanında yer aldığı olduğunu ifade eden Egemen Bağış, ''Biz tek yumruğuz, hep birlikteyiz. Tabi ki hedefimiz çözüm ama çözümü engellemeye kalkarlarsa da, engelleyenler faturasını öder'' diye konuştu.

Türkiye ve KKTC'nin 2002'den beri çeşitli vesilelerle çözümden yana koydukları tavrı net biçimde dünyaya anlattığını ve anlatmaya da devam ettiğini dile getiren Bağış, niyetlerinin gerçekten kapsamlı çözüm olduğunu vurguladı ve karşı tarafın da bunu görerek çözüme odaklanmasını istedi.

A.A.



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs