En Sıcak Konular

ABD'nin yeni hedefi Pakistan mı?

27 Eylül 2011 13:16 tsi
ABD'nin yeni hedefi Pakistan mı? ABD'nin Pakistan istihbaratına yönelik süregelen suçlamaları bardağı taşırmış gibi... Washington ve İslamabad'dan ardarda sert açıklamalar geliyor

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen'ın Pakistan istihbaratını Amerikan askerlerine saldıran Celaleddin Hakkani'ye bağlı güçlere destek vermekle suçlaması Pakistan'ın sert tepkisini çekmeye devam ediyor.

El Kaide Lideri Usama Bin Ladin'in Pakistan'da öldürüldüğü günden bu yana ciddi bir krizin içinde bulunan iki 'müttefik', son olarak Afganistan'ın başkenti Kabil'deki ABD üssüne yönelik saldırı ve ABD'nin bu saldırı sonrası bir kez daha Pakistan istihbaratını hedef gösteren açıklamaları ile gerildi.

Bu suçlamaya ek olarak Afgan yetkililerin dile getirdiği ve ABD yönetiminin de destek verdiği Rabbani'nin öldürülmesinde Pakistan parmağı iddiaları ortamı iyice ısıttı. Suikastin ABD'nin Pakistan üzerindeki baskısını yoğunlaştırmasına yol açacağı yorumları yapıldı.

"SONUCUNA KATLANIRLAR"

Mullen, Pakistan İç İstihbarat Kurumu'nu (ISI) Afganistan'da 13 Eylül'de ABD Büyükelçiliği'ne saldırı düzenleyen Hakkani örgütüne destek vermekle suçlamış, gruba askeri müdahale edilmemesi durumunda Amerikan askerlerinin bir kara harekatı düzenleyebileceğini açıklamıştı.

Amerikan yönetimi Hakkani örgütünün Pakistan'daki gizli sığınaklardan yönetildiğini ve Pakistan hükümetinin bu yerlere karşı gerekli önlemleri almadığını iddia ediyor.

Mullen, İslamabad'a Hakkani savaşçılarının üstesinden gelmemesi halinde, Amerika'nın bunu kendi yapacağını dolaylı yoldan söylemiş oldu.

Bu açıklamayı 'savaş ilanı' olarak yorumlayan Pakistan basını, hükümetin artan tepkisine yönelik haberlerle dolu....

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Har, ABD'yi ülkesinin Afganistan sınırında bulunan Hakkani liderliğindeki gruba karşı sınırötesi operasyon yapılmaması konusunda uyardı. Har, ''Pakistan'ı ve Pakistan halkını kendinizden uzaklaştırmayı göze alamazsınız. Eğer bunu yapmayı seçerseniz ve eğer onlar böyle yapmayı seçerlerse bunun sonucuna katlanırlar'' diye konuştu.

Pakistan dışişleri bakanı, "birtakım kırmızı çizgileri" bulunduğunu belirterek bunların geçilmemesi gerektiğini söyledi, sınır ötesi operasyonun 'tüm kapıları açacağını ve opsiyonların gündeme geleceğini' kaydetti.

Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik de ABD askerlerinin militanlarla mücadelede kendi topraklarında konuşlanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

ASKERLERDEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Krizin derinleşmesiyle ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General James Mattis iki gün önce Pakistan'a giderken, Pakistan ordusundaki generaller ise olağanüstü toplandı. Ülkenin en güçlü adamı olarak gösterilen Pakistan Ordu Komutanı Orgeneral Eşfak Pervez Kayani, İngiltere'ye yapacağı resmi ziyareti son anda iptal etti. Kayani'nin ülkede kalarak, ABD'nin Pakistan istihbaratıyla ilgili suçlamalarının yol açtığı krizle ilgili görüşmelerde bulunacağı belirtildi.

Kayani, Washington'un suçlamalarını asılsız olarak nitelediği toplantı sonunda, Washington'un baskısına rağmen Hakkani örgütüne karşı askeri operasyona girişmeyeceklerini açıkladı.

ABD 'YARDIM' KARTINI OYNADI

Krizin merkezindeki Taliban örgütü de, Pakistan hükümetiyle bağlantısı olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.
Örgüt, yayımladığı açıklamada, ne kendisinin ne de bir müttefikinin Pakistan yönetimiyle bağlantısı olduğunu belirterek, Pakistan'da herhangi bir üssü de bulunmadığını kaydetti, Hakkani örgütünün Pakistan İstihbarat Teşkilatıyla bağlantısı olduğuna dair iddiaların da doğru olmadığını bildirdi.

Bu arada, Obama yönetimi, bu yıl Pakistan'a yapacağı askeri yardımını 800 milyon dolar azaltacağını, gelecek yardımların "Pakistan'ın Talibana karşı mücadeleye yaptığı katkıya" bağlı olacağını açıkladı. Pakistan ise bu açıklamaya ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması talebiyle cevap verdi.

İSTİHBARAT BAŞKANI SUUDİ ARABİSTAN'A GİTTİ

Son kriz gündemde yerini korurken, Pakistan'dan çarpıcı bir haber daha geldi. Pakistan İç İstihbarat Kurumu'nu (ISI) başkanı Ahmed Şuca Paşa, ülkesi ile ABD arasında kötüleşen ilişkileri konuşmak üzere dün Suudi Arabistan'a gitti. Pakistan basınında istihbarat şefinin yaşanan gelişmeler konusunda Suudi yetkililere bilgi vereceği belirtildi.

Pakistan başbakanı Yusuf Rıza Gilani de, devlet başkanından 3 Ekim'de Ulusal Kongre'yi toplamasını ve "ABD iddiaları karşısında değişen güvenlik durumunun ve ülkenin karşı karşıya bulunduğu sıkıntıların" görüşülmesini talep etti.

Gilani'nin 29 Eylül Perşembe günü Tüm Partiler Konferansı düzenleyerek, ülkedeki siyasi liderlerle bir araya geleceği, yaşanan kriz ve uygulanacak yol haritası konusunda fikir alışverişinde bulunacağı kaydedildi.

ÇİN DE DEVREYE GİRDİ

Bu arada, kritik bir dönemde Pakistan'ı ziyaret eden Çin başbakan yardımcısı Meng Jianzhu'dan İslamabad yönetimine destek geldi. Ülkedeki askeri ve siyasi yetkililerle bir araya gelen Meng, bir yandan onlarca ekonomik ve teknik işbirliği anlaşmasına imza atarken, bir yandan da "her zaman Pakistan hükümetinin yanında olacakları" açıklamaları yaptı.

Pakistan basını, her ne kadar daha önceden planlansa da, ABD ile yaşanan kriz dönemine rastlayan ziyarete büyük yer ayırırken, Çin başbakan yardımcısının Pakistan genelkurmay başkanı Kayani başta olmak üzere diğer askeri yetkililerle yapılan görüşmeler öne çıkarıldı. Kayani görüşmesinde ABD'nin suçlamalarının gündeme geldiği ifade edilerek, Çin'in "daimi dostunun terörle mücadeledeki olağanüstü mücadelesinin farkında olduğu" belirtildi. İsmi açıklanmayan bir Pakistan dışişleri bakanlığı yetkilisi de, Çinli yetkilinin ziyaretinin "Atlantik ötesine bir mesaj"  olduğunu savundu.

SAVAŞ SIRASI PAKİSTAN'A MI GELDİ?

Öte yandan, Pakistan ve Amerikan basınında, Washington yönetiminin Pakistan'a yönelik bir askeri harekat için hazırlıkları hızlandırdığına, son dönemde daha üst süzeyden ve daha sıklıkla gündeme getirilen suçlamaların bu harekatın zeminini hazırlamaya yönelik olduğuna yönelik yorumlar arttı.

2008'deki Mumbai saldırıları sonrası yapılan baskıları ve suçlamaları hatırlatan, CIA ajanı Raymond Davis etrafında yaşanan krize dikkat çeken analistler, Pakistan'ın daha önceki girişimleri atlattığını, ancak bu defa ABD'nin bir kara harekatı konusunda daha kararlı olduğu yorumunu yapıyor.

Pakistan tarafı ise, "Amerika saldırırsa karşısında çelikten duvar bulacak" diyor.

Bu haber 1,182 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs