En Sıcak Konular

Michael Shank: Türk Amerikalılar ötekileştiriliyor

27 Eylül 2011 13:15 tsi
ABD’de bazı örgüt ve medya gruplarının İslam ve Müslümanlar aleyhinde başlattıkları organize “İslamofobi” kampanyasının yeni hedefinin Türk Okulları olduğu belirtildi.

Huffington Post yazarı Michael Shank, ABD’de İslamofobinin yükselişine dikkat çektiği yazısında Amerikan tarihinin belirli grup ya da milletleri "ötekileştirme" örnekleriyle dolu olduğuna ve bu uygulamanın son muhatabının da Türkler olduğuna dikkat çekti.

Shank, “1900’lü yılların başında Katolik ve Yahudi karşıtlığı, 1900’lü yılların ortalarında Japon Amerikan ve komunizm karşıtlığı ve 2000’li yılların başlarında Müslüman karşıtlığı. Burada bir amaç söz konusu.

Irkların, dinlerin ve bölgelerin bütünüyle insanlıktan çıkartılarak canavarlaştırılmaları, onlara karşı bir savaş başlatma, göçmenleri sınırdışı etme ve üzerlerine çamur atılmış bu topluluklara karşı ayrımcı ve baskıcı bir iç ve dış siyaset gütmeyi kolaylaştırıyor,” diye yazdı.

Center for American Progress (CAP) tarafından yayınlanan “Amerika’da İslamofobi Ağının Kökleri” (Fear Inc: The Roots of the Islamophobia Network in America) başlıklı raporda da iyi organize olmuş bazı grupların İslam ve Müslümanlar aleyhinde geniş kapsamlı bir kampanya yürüttüklerine işaret edildiğini vurgulayan Shank;

“Bunu hisseden son toplum, Türk Amerikalılar. NATO’ya en çok asker sağlayan iki numaralı ülke olmalarına ve bir süre önce NATO radar sistemine ev sahipliği yapma kararı almalarına rağmen Türkiye, İran, Suriye, İsrail ve Libya’yla müzakere ederken Washington tarafından ABD’nin harici siyaset hedeflerine aykırı hareket etmekle itham ediliyor,” diye yazdı.

Türk Amerikan toplumuna yönelik ayrımcılığın Türk okulları üzerinde yoğunlaştığına dikkat çeken Shank, “Türklerin ABD için tehdit oluşturduğunu iddia edenler, Gülen okullarının da çocuklara İslam temelli bir eğitim vererek onlara “Amerika’dan nefret etmeyi” öğrettiğini savunuyorlar.

Diğer taraftan CAP raporunda ise Türk Amerikan okullarının ılımlı Türk Müslüman eğitimciler tarafından kurulduğuna ve okullarda dini inanç ve büyük oranda batı müfredatının harmanlandığı bir eğitim sistemi benimsendiğine dikkat çekiliyor,” diye yazdı.

Türk okullarının Newsweek dergisi tarafından yayınlanan 2011’in En İyi 10 Lisesi listesinde (Newsweek's 2011 Top Ten Miracle High Schools ) 5 ve 6. sırada yer aldıklarına ve iki okulun da Newsweek’in ABD’nin En İyi 500 Lisesi listesinde (Newsweek's 2011 list of America's 500 Best High Schools) 144 ve 165. sırada yer aldıklarına dikkat çeken Shank, “Peki burada olup biten ne? Gülen’in hoşgörü ve barışa yönelik mesajları, Georgetown profesörü John Esposito’dan, Dalai Lama’ya, Madeleine Albright’tan James Baker III’e birçok saygın isim tarafından takdir ediliyor,” diye yazdı.

Türk okullarına yönelik önyargının İslami eğitime karşı fobiden kaynaklandığına dikkat çeken Shank, “Lise diplomasını bir Hıristiyan okulundan, lisansüstü eğitimini de ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen Mennonite Üniversitesi’nde almış biri olarak, Hıristiyan okullarının ABD’de ne kadar rahat faaliyet gösterdiklerini yakinen biliyorum.

İslami eğitim ise halen çok yeni. Örneğin Arapça eğitimi vermeyi ve öğrencilerini “barış ve umut elçileri” olarak yetiştirmeyi amaçlayan New York’taki Uluslararası Khalil Gibran Akademisi, “cihat gündemi” olmakla itham edilmişti. Okulun Öğretmenleri “terörist”, kurucuları da “9/11 inkarcıları” olarak yaftalanmışlardı,” diye yazdı.

Turkishny



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,984 µs