En Sıcak Konular

Yemen'de kanlı çatışmalar devam ediyor...

27 Eylül 2011 12:19 tsi
Arap ülkelerinin en fakiri olan Yemen’de sular bir türlü durulmuyor. Her gün ülkede çatışma ve katliam haberleri geliyor. 30 yıldır ülkeyi yöneten Abdullah Salih koltuğu bırakmamak için direniyor.

Yemende bir general öldürüldü, 30 asker rehin alındı ve Salih’in yaptığı konuşalım çağrısı kabul edilmedi.

Dört kabile birleşerek, Başkent Sana’nın 60 km uzağında, kuzey’de bulunan Nihm askeri üssüne devlet başkanı Abdullah Salih’i yakalayıp kaçırmak için harekete geçtiler. Ancak korumalarla kabileler arasında çıkan çatışmada Abdullah Salih kaçmayı başardı. 63. seçkin cumhuriyet muhafız tugayının başı olan General Abdullah El kulabi ise çatışmada hayatını kaybetti. Saldırganlar daha sonra dağlık tepelere doğru kaçtılar.

Kabile yetkililerinin yaptıkları açıklamada asıl hedeflerinin Abdullah Salih’i teslim almak olduğunu ancak korumalarının karşı koyması sebebi ile çatışma çıktığını, bazı askerlerin ise kendiliğinden teslim olduklarını ifade ettiler.

Yemen devlet televizyonu da saldırıyı doğruladı. Ancak rehin alınan askerlerden bahsetmedi.
Yemen Islah Partisi saldırıyı 4 değişik kabile adına üstlendi. Saldırıda sadece 4 kişiyi kaybettiklerini açıkladılar. Bu çatışma, Yemen devlet başkanı Abdullah Salih’in, Suudi Arabistan’dan döndükten sonra ki en büyük kanlı çatışma özelliğini taşıyor.

Kuzey bölge eyaletlerinin genel komutanı olan General Ahmer bölgede arama ve saldırganların yakalanması için geniş çaplı bir operasyona hazırlandıklarını duyurdu. General Ahmer Abdullah Salih’in en sadık generallerinden biridir.

Körfez işbirliği konseyi tarafından önerilen muhalefetle uzlaşma teklifi kabul edilmedi. Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman, Katar ve Kuveyt gibi devletler devreye girerek arabuluculuk yapmak istediklerini son bir kez daha Abdullah Salih’e bildirdiler. Parlamento ve Başkanlık seçimlerinin bir arada yapılması için bu gelecek Pazar gününe kadar mühlet verildi. Eğer bu teklifi kabul etmezse Körfez işbirliği konseyi görüşmelerden çekileceklerini açıkladılar.

Ayrıca bu gelecek Pazar ülkenin 1962 de kazandığı bağımsızlık günüdür. Bu günde talepler kabul edilmezse o zaman ulusal direşe geçeceklerini belirten muhalifler Abdullah Salih yakalanıp adalet önüne çıkarılana kadar mücadele edeceklerini duyurdular.

Devlet başkanlığı sarayında Cuma namazı esnasında saldırıya uğrayan Abdullah Salih tedavi için Suudi Arabistan’dan 24 Eylül günü döndü. Ö günden şimdiye kadar ülkede 150 den fazla kişi hayatını kaybetti. Abdullah Salih seçimlerin zamanında yapılacağını ve kendisinin seçimle iş başına gelmiş olduğunu ileri sürüyor ve meşru olduğunu ileri sürerek görevi bırakmıyor.

Muhalefetle aralarında şimdiye kadar 3 kez barış görüşmeleri yapıldı. Bu görüşmelerde Abdullah Salih yönetimi 60 günde teslim etmeyi ancak kendisine ve adamlarına tam dokunulmazlık verilmesini istiyor. Bu donulmazlığı kabul etmeyen muhalifler savaşarak da olsa Salih’i devireceğiz diyorlar. Abdullah Salih ise muhalefete eski teklifini yineleyerek “ gelin konuşalım ve anlaşalım “ diye çağrıda bulunuyor.



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs