En Sıcak Konular

Türkiye bir özgüven patlaması yaşıyor

27 Eylül 2011 11:20 tsi
Türkiye bir özgüven patlaması yaşıyor Türkiye bir özgüven patlaması yaşıyor. Başbakan Erdoğan haziran ayında yapılan seçimlerde, siyasi anlamda ektiklerini biçmiş oldu.

Luten Leinhos  *

LUTEN LEINHOS: Türkiye bir özgüven patlaması yaşıyor. Ülke, yüzde 7 civarındaki büyüme oranı göz önüne alındığında, bu yıl itibarıyla dünyanın en hızlı gelişen ekonomisi durumunda. Neticede Türkiye büyük adımlarla modern bir ülke olma yolunda ilerliyor. Başbakan Erdoğan haziran ayında yapılan seçimlerde, siyasi anlamda ektiklerini biçmiş oldu.

CENGİZ AKTAR: Son seçimler hükûmete büyük bir özgüven kazandırdı. Şimdi, bu özgüveni aştığı zamanlar dahi oluyor.    

LEINHOS: Erdoğan şimdi, İsrail’in burnunu sürten adam olmanın yanı sıra demokrasi, hukukun üstünlüğü ve ekonomik başarının hüküm sürdüğü Müslüman bir ülkenin başbakanı olarak Mısır, Libya ve Tunus’ta büyük bir kahraman olarak el üstünde tutuluyor.

ABDULLAH GÜL: Bölgedeki ülkelerin hepsi şimdi kendi kendilerine, Türkiye bir Müslüman ülke olarak bunu başardı, biz de Müslüman’ız ve biz neden başarmayalım sorusunu soruyorlar.

LEINHOS: Arap Baharı eski güç odaklarını tasfiye etti. Türkiye duruşunu değiştirmekle beraber öncülük rolü üstlenme niyetinde. Cumhurbaşkanı Gül, “Biz şimdi bölgeye ilham kaynağı oluyoruz.” diyor. Peki Türkiye bu şekilde Avrupa’ya sırtını dönüyor mu?
    
ABDULLAH GÜL: Bunlar nasıl endişeler böyle? Türkiye bir köprü, anlıyor musunuz? Bir yanı Asya diğer yanı Avrupa. Her gün milyonlarca insan gidip geliyor. Endişeye kapılmayın, bizim stratejik yönümüz Avrupa'dır.

LEINHOS: Fakat Türkiye artık AB üyeliği için yalvaran o eski ricacı konumunda değil. Ankara şimdi doğrudan AB tam üyeliğini istiyor.

AKTAR: Stratejik ortaklık mı? Hayır, kalsın! Türkiye artık, AB’dekilerin çoğunun fark edemediği üzere daha etkin bir konuma geldi. Özellikle Fransızlar, Almanlar ve Hollandalılar, Türkiye’nin şu aralar Orta Doğu’da ılımlı öncü güç olarak nasıl bir rol oynadığının farkında değiller.

LEINHOS: Söz konusu ılımlı rolün ne kadar devam edeceğini önümüzdeki günler gösterecek. Bu, özellikle Kıbrıs kıyılarında doğal gaz aramaları nedeniyle ortaya çıkan yeni gerilim ve bir zamanların eşsiz müttefiki olan İsrail ile yaşanan krizin yeniden huzura kavuşturulmasında kendini gösterecek.

* ZDF, Almanya, Tercüme: BYEGM

 

Bu haber 1,176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs