iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'İsrail hayatta kalamayacak'

27 Eylül 2011 11:08 tsi
'İsrail hayatta kalamayacak' 'Böyle giderse Ortadoğu'da ne ABD kalır ne İsrail...' iyibilgi özel

Uluslararası ilişkiler uzmanı Zbigniew Brzezinski, MSNBC'de yayınlanan Mornin Joe adlı programda, Rusya ve Almanya'da katılmış olduğu bir takım uluslarası toplantılara dair izlenimlerini paylaştı.

Önce Rusya'yadaki* toplantı ile başlayalım. Rusya'ya dair Brzezinski'nin görüşleri şöyle:

- Ülke çapında siyasi bir rahatsızlık ve belirsizilik durumu hakim. Küresel beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda Rusların şüpheleri var.

Almanya'da** katıldığı toplantılarda edindiği gözlemleri ise şöyle:

- Konuşmaların merkezi Avrupa Birliği üzerindeydi.
- Bu toplantılardan birine Çin Halk Cumhuriyeti'nden üst düzey bürokratlar katıldı. Çin, AB'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları atlatabilmesi konusunda Avrupalılara yardım etmek istiyor gibi gözüküyor, keza 'Euro bölgesinin' kurtulmasında ortak çıkarları var.
- Ekonominin dışında Avrupalıların göze çarpan sıkıntılarından biri de ABD ile ilgili. Avrupalı yöneticiler, Amerika'nın, Ortadoğu'ya dair herhangi bir dış politikası olmadığı görüşünde. Hatta gözlerinin önünde ABD'nin, Ortadoğu'daki pozisyonunun 'yok olduğunu' söylüyorlar.

Brzezinski burada paylaştığı gözlemlerine bir parantez açıp, "ben de bu görüşe katılıyorum" diyor ve bir zamanlar dış politika konusunda danışmanlık yaptığı Obama yönetimini eleştirmeye başlıyor.

"Bu konu hakkında doğru düzgün hiç bir şey yapmıyoruz. Ve hemen önümüzde Birleşmiş Milletler'de bizi bekleyen önemli bir mücadele var, ki konuya dahil olan herkes için çok trajik sonuçlar doğurabilir. ABD kadar Filistinliler ve uzun vadede İsrailliler de bundan etkilenecek." (Filistin'in devlet olarak tanınması başvurusu konusunda...)

"(Ortadoğu'daki) krizin sebebi, Ortadoğu barış sürecinde herhangi bir ilerlemenin olmayışıdır. Barıştan bahsediyoruz ancak bunun için harekete geçmiyoruz. Sorunun küresel anlamda bir çözüme varabilmesi adına ABD süreci etkilemeye çalışmıyor, sadece seyrediyor. Ve tam da bu sırada, ABD'nin şimdiye kadar muhattap olmaya alıştığı Arap yönetimleri ortadan kalkıyor. Ortadoğu'da yeni bir çağ başlıyor. Ama bana göre önümüzdeki bir demokrasi çağı değil, popülizm çağı. Ve bence popüler görüşler daha katı olur, değişmesi ve uzlaşılması çok zordur. Dolayısıyla biz gemiyi çoktan kaçırdık."

"Bu bağlamda ABD'nin, Filistin'in devlet olarak tanınma talebine karşı tavır alması, sadece stratejik bir hata değil, aynı zamanda tarihsel anlamda trajik bir hata olacak. Bölgeye dair stratejik anlamda bir yön bulma algımız yok. Bu durumun ortaya çıkardığı sonuç şu: ABD ve İsrail, Ortadoğu'da tamamen izole hale geliyor. Uzun vadede ABD, Ortadoğu'nun dışına itilecek. İsrail bu durumda hayatta kalamayacak. "

www.iyibilgi.com  özel

* Eylül ayının ilk haftası gerçekleşen toplantılardan biri Rusya'da, "Küresel Politika Forumu" idi. Türkiye'den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu toplantıda yer almıştı. (Brzezinski Gül'ün katıldığını özellikle vurguluyor)

** Gene aynı dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Almanya'da bulunmuş, hatta konuşma yapacağı üniversitede bomba ihbarı yapılmıştı.



Bu haber 3,256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs