En Sıcak Konular

NATO'nun mesajı ne?

27 Eylül 2011 09:05 tsi
NATO'nun mesajı ne? İsrail'den gelen Yunan kökenli komutan

NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis dün akşam sürpriz ziyaretle Ankara’ya geldi.

NATO’nun yanısıra ABD’nin Avrupa’daki kuvvetleri komutanı da olan Stavridis’in, NATO Akdeniz Diyaloğu kapsamında İsrail’e yaptığı ziyaretten sonra Ankara’ya gelmesi dikkat çekti. Genelkurmay Karargahı’nda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le biraraya gelecek olan Stavridis’in Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la da görüşmesi bekleniyor. Stavridis için Başbakan Tayyip Erdoğan’dan da randevu talep edildi ancak bu görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bugün belli olacak. Zamanlaması açısından dikkat çeken Stavridis’in temaslarında ele alınacak konular:

1- Kalkan radarı: Stavridis’in füze kalkanı radarı nedeniyle Türkiye’de yaşanan ve yanlış bilgilere dayanan tartışmaların NATO içinde yarattığı rahatsızlığı aktarması bekleniyor. NATO komutanıyla radarın kurulmasına ilişkin yürütülen çalışmalar ile görev tanımlarının gözden geçirilmesi bekleniyor.

2- Doğu Akdeniz bunalımı: Yunanistan kökenli Stavridis’in, Türkiye ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin restleşmesi, İsrail’le yaşanan gerilimden ötürü müttefik güçlerin endişesini aktaracağına kesin gözle bakılıyor. İsrail’den gelişi nedeniyle bu ülkenin özellikle askeri makamlarından Türkiye’ye bir mesaj getirebileceği belirtiliyor.

3- İzmir üssü: NATO, başta Libya olmak üzere bölge için aktif şekilde kullanılmasına karar verilen İzmir üssünde Deniz Kuvvetleri’ne ağırlık verilmesini isterken, Türkiye, ‘ağırlık kara kuvvetlerinde olmalı’ diyor. Stavridis’in temaslarında bu konuda Brüksel ile Ankara arasındaki görüş ayrılığının da giderilmesine çalışılacak.

Uğur Ergan / Hürriyet

iyibilgi notu: Türkiye'nin Brüksel'de NATO ofisi açmak isteyen İsrail'e izin vermemesi de görüşülecek konulardan biri olabilir.



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs