En Sıcak Konular

'Kıta Sahanlığı Anlaşması'nı doğru bulmuyoruz'

26 Eylül 2011 17:48 tsi
KKTC'nin ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye ile imzalanan "Kıta Sahanlığı" anlaşmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Kıbrıslı muhalefet lideri, Kıbrıs sorununun çözümü için uluslararası platformlarda adım a

İngiltere İşçi Partisi'nin yıllık kongresine katılmak ve bazı temaslarda bulunmak üzere Londra'ya gelen Yorgancıoğlu, burada Kıbrıs'taki son gelişmelerle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC'nin mevcut Anayasasına rağmen 'Kıta Sahanlığı' anlaşmasına imza atmasını doğru bulmadıklarını belirten Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türklerinin iradesinin bu anlaşmada yeterince temsil edilmediğini ve bunun geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Meclisi'nde de tartışıldığını hatırlattı.

Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmaları ve görüşmelerin uzaması nedeniyle Kıbrıs sorunun kritik bir aşamaya doğru gittiğini ifade eden muhalefet parti lideri, Ada'da sorunun çözülmesinin ardından doğal kaynakların eşit şekilde paylaştırılmasının mümkün olabileceğini belirtti.

"Kıbrıs Rum tarafının barış görüşmeleri sonuçlanmadan, geçmişte iki toplum lideri arasında varılan anlaşmalara rağmen, petrol arama girişimlerine başlamasını doğru bulmuyoruz." diyen CTP lideri Yorgancıoğlu, Rum tarafının 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak doğal kaynaklarla ilgili araştırma hakkı olduğunun uluslararası camia tarafından kabul edilse bile, öncelikli olarak Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yorgancıoğlu, "Önce sorunu çözelim sonra bu yeraltı kaynakları barışı elde etmek için fırsat olsun ve finans olarak değerlendirilsin. Türkiye'nin de karşı girişimi ile gelinen mevcut durumda sıcak bir savaş beklemiyorum ama gelişmeler uluslararası bir gerginliğe neden oluyor." şeklinde düşüncelerini açıkladı.

Kıbrıslı muhalefet parti lideri ayrıca, Akdeniz'deki gelişmelerin mevcut dünyadaki barış girişimlerine ters olduğunu savundu. Yorgancıoğlu, uluslararası camiada Kıbrıs Türklerinin uzlaşmaz olduğu söylemlerine yol açmamak için Türk tarafının da dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

(CİHAN)

Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,555 µs