En Sıcak Konular

Dağıstan'da savaş endişesi

26 Eylül 2011 16:02 tsi
Dağıstan'da son dönemde artan saldırılar bölge halkını endişelendiriyor

Kuzey Kafkasya'da saldırıların arttığına dair haberler Rus basınında geniş bir şekilde yankı buluyor. Son günlerde özellikle Dağıstan'da polislerin yanı sıra FSB çalışanlarına karşı direnişçi saldırılarının arttığı ifade edildi. Mahaçkale merkezinde yapılan bombalı saldırı sonucunda 60 kişi yaralandı. Saldırı içişleri bakanlığı binasının yakınında düzenlendi ve yaralıların 40'ının polis olduğu ifade edildi. Patlama bölgesine gelen polis memurları ikinci bir patlamayla daha karşılaştı.

Saldırının düzenlendiği gün polis albayı Mogomednabi Adilhanov'a karşı da silahlı suikast girişiminde bulunuldu. Olayda İki polis memurunun öldüğü açıklandı. Bir gün sonra düzenlenen silahlı saldırı sonucunda ise Rusya İçişleri Bakanlığı Kuzey Kafkasya bölge grubunun başkan yardımcısı yaralandı. Birkaç gün önce ise direnişçiler FSB'nin sınır birimi çalışanlarını taşıyan araca saldırdı. Saldırıda bir FSB subayı hayatını kaybetti, iki kişi ise yaralandı. Aynı gün FSB görevlisi Ahmed Magomedov saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Birkaç hafta önce de Hasavyurt FSB biriminin başkan yardımcısı İbrahim Cebrailov'un aracına bombalı saldırı düzenlenmiş ve Cebrailov hayatını kaybetmişti. Saldırıların bunlarla da sınırlı olmadığı ve önemli bir kısmının kamuoyundan saklanmaya çalışıldığı  öne sürülüyor.

Bölge uzmanları bir ay önce Medvedev ile görüşmesi sırasında Dağıstan Başkanı Magomedsalam Magomedov'un açıklamalarına atıfta bulunarak verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Dağıstan Başkanı kısa bir süre içerisinde askeri operasyonların başarılı bir şekilde tamamlanacağına ve direnişçi saldırılarının durdurulacağına dair söz vermişti. Kremlin sarayının bu konuda bölge başkanlarına sınırsız mali ve askeri destek verdiği biliniyor. Nitekim bir yıl önce Magomedsalam Magomedov'un talebi ile İçişleri Bakanlığı bünyesinde sadece Dağıstanlılardan oluşan özel bir birim kurulmuştu. Birimin kurulmasından sonra yapılan resmi açıklamalarda Çeçenistan'da da benzer önlemin alındığını ve başarılı olunduğunun altını çizildi. Ancak bir yıl geçmesine rağmen birimin operasyonlarının sonuç doğurmadığı ve bu durumun tepkilerin artmasına neden olduğu belirtildi.

Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs