En Sıcak Konular

Esposito: Erdoğan'la Türkiye çok güçlü bir ülke

26 Eylül 2011 13:18 tsi
Esposito: Erdoğan'la Türkiye çok güçlü bir ülke Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde İslami Araştırmalar profesörü olarak görev yapan ve 2008 yılında kaleme aldığı ''İslam Adına Kim Konuşuyor?'' eseriyle büyük yankı uyandıran John L. Esposito, ''Başbakanlık koltuğundaki Erdoğan'la Türki

John L. Esposito, Bosna-Hersek'ta yayın yapan günlük ''Avaz'' gazetesine mülakat verdi.

''Arap baharının Batı Balkanları ve Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği'' yönündeki soru üzerine Esposito, bu tür hareketlerin Batı Balkanlarda olabileceğini düşünmediğini ifade ederek, çünkü o bölgede demokrasinin varlığını sürdürdüğüne işaret etti.
    
Türkiye konusunda ise ''Arap baharını yaşayan ülkelerdeki halkın'' zaten Türkiye'den çok fazla etkilendiğini ifade eden Esposito, ''Arap baharı, Türkiye'den çok fazla etkilenmiştir. Eğer bu hareketler Erdoğan öncesi olsaydı, o zaman bunun Türkiye üzerinde etkisinin olabileceği mantıklı olurdu. Fakat çok şeyi değiştiren Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye'de bu tür hareketler söz konusu olamaz'' dedi.
   
''Başbakanlık koltuğundaki Erdoğan'la Türkiye çok güçlü bir ülkedir'' diyen Esposito, Türkiye'nin Ortadoğu'da ''başrol oyuncusu'' olmaya başladığını, bunun Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında görülebileceğine işaret etti.
   
Esposito, Türkiye'nin bölgedeki tüm ülkelerle aktif ilişkileri olduğunu, ancak bunun Türkiye'nin herkesle hemfikir olduğunun göstergesi olmadığını dile getirerek, ''Fakat Türkiye, bölgedeki tüm komşularıyla diyaloğu sürdürmek için yeteneğe sahiptir'' diye konuştu.
   
Gazze'ye Türkiye'den gönderilen insani yardım gemisinin geçen yıl saldırıya uğraması konusuna da değinen Esposito, ''Türklerin Gazze'yle ve genel anlamda Filistin'le ilgili nasıl konuştuklarına bakınız. Onlar dinlenen, sayılan ve takip edilen ses oluyor. Bu Amerika'da da böyledir'' dedi.

''SREBRENİTSA BİZE AKIL ÖĞRETTİ''
   
ABD Devlet Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, ''Srebrenitsa'dan alınan derslerin Bingazi'yi katliamdan kurtardığına'' yönelik ifadelerinin de sorulduğu Esposito, ''Srebrenitsa'daki olaylar bize akıl öğretti. Aslında onlar bunu demek istediler. Oradan alınan dersle böyle şeyleri önlemeye çalışıyoruz'' dedi.
   
''Obama'nın Filistinlilere geçen yıl destek vermeye söz verdiği, fakat bu yıl BM'deki konuşmasında bunu yansıtmadığı'' yönündeki soruyu da yanıtlayan Esposito, Barack Obama'nın muhalefetten ve önümüzdeki seçimlerde Yahudilerin oylarını kaybetme olasılığından etkilenmiş olabileceğini savundu.
   
En çok satılan kitaplar arasında bulunan ve yaklaşık 40 İslam ülkesinde yapılan araştırma sonucu kaleme alınan ''İslam Adına Kim Konuşuyor'' adlı eserin yazarı olan Esposito, bugüne kadar yaklaşık 35 kitap kaleme aldı.

AA
 

Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs