En Sıcak Konular

Türkiye ile İngiltere arasında 'Bilgi Ortaklığı Anlaşması'

26 Eylül 2011 13:00 tsi
Türkiye ile İngiltere, karşılıklı işbirliklerin artması ve iki ülke iş adamlarının, öğrencilerin, araştırma kurumlarının, birçok alanda ortak hareket etmesi için 'Bilgi Paylaşım Belgesi' imzaladı.

Ortaklık anlaşmasına, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile İngiltere İş Yenilik ve Yetenekler Bakanı Dr. Vince Cable imza koydu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında iki katına çıkartılmasının planlandığını söyleyen Çağlayan, 'Bilgi Ortaklık Belgesi' ile iki ülke arasında karşılıklı iş birliğinin artacağını, özellikle üçüncü ülkelerde birlikte yatırım yapılacağını dile getirdi.

"LONDRA FİNANS MERKEZİ'NİN TECRÜBELERİNİ, İSTANBUL'A AKTARACAĞIZ"

İngiltere'nin, özellikle Türkiye'nin AB sürecine verdiği desteklerden dolayı dost bir ülke olarak görüldüğünü belirten Zafer Çağlayan, "Özellikle enerji alanında iş birlikleri olacak. Bölgesel Finans Merkezi İstanbul üzerinde çalışmalar yapacağız. Londra Finans Merkezi'nin tecrübelerini paylaşmalarını isteyeceğiz. Bilim ve teknoloji alanlarında çeşitli yatırımlar yapacağız. Bilgi ve iletişim formunu Türkiye'de düzenleyeceğiz. Yine sağlık alanında birlikte yapacağımız işler olacak." dedi.

"TÜRKİYE İLE İNGİLTERE BİRLİKTE YATIRIM YAPACAK"


Bu anlaşmanın en önemli tarafının ise üçüncü ülkelerde birlikte iş yapmak olacağını kaydeden Çağlayan, İngiltere'den şu iki konuda destek beklediklerini söyledi: "2012 yılında İngiltere olimpiyatlara ev sahipliği yapacak. Biz de 2020 olimpiyatlarına ve yine 2020 İzmir EXPO'ya adaylığımızı açıkladık. İşte bu noktada İngiltere'nin hem olimpiyat tecrübelerini hem de desteklerini bekliyoruz."

Türkiye ile ilişkilerini 'stratejik ortak' olarak değerlendirdiklerini aktaran Dr. Vince Cable ise ülkeler arasındaki ticaret hacminin hızla arttığını, Başbakan Cameron'ın ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yaptığına dikkat çekti. Kendisinin bu ziyarette üzerinde durduğu en önemli noktanın 'Bilgi Ortaklığı Belgesi' olduğunun altını çizen Cable, üçüncü ülkelerde çok önemli fırsatlar olduğunu, buralarda özellikle inşaat alanında birlikte iş yapabileceklerini ifade etti.

"FİNANS MERKEZİNİN TEHLİKELERİ DE VAR"

Siyasetten önce enerji sektöründe çalıştığını hatırlatan Cable, enerji alanında birçok önemli işbirliklerinin olabileceğini bildirdi. Cable, Londra Finans Merkezi'nin yaralarını gördüklerini, fakat tehlikelerinin de olduğunu, bu konuyu sonra kendi aralarında konuşabileceklerini belirtti.

"CUMHURBAŞKANI GÜL, ZİYARETTE BULUNACAK"

Kasım ayında Türkiye'de yapılacak olan CEO'lar toplantısına dikkat çeken Cable, bu toplantıda her iki ülke iş adamlarının bir araya gelerek yeni anlaşmalar yapabileceklerini, yine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önümüzdeki dönemde İngiltere'yi ziyaret edeceğini kaydetti.

cihan



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs