En Sıcak Konular

Cumhuriyetçi aday Perry’den Filistin açıklaması

26 Eylül 2011 12:02 tsi
Cumhuriyetçi aday Perry’den Filistin açıklaması Cumhuriyetçi Parti’nin favori başkan adaylarından Rick Perry, Filistin’in uluslararası alanda devlet olarak tanınmasına ilişkin tartışmalara katılarak, Obama’nın İsrail ve Ortadoğu siyasetini eleştirdi.

Obama’yı İsrailliler ve Filistinliler arasında bir denge kuramamakla suçlayan Perry, “Müttefiklerimiz ve onları yok etmeyi amaçlayan düşmanları arasında bir orta yol bulunması söz konusu değildir,” diye konuştu.

Üst düzey İsrailli yetkililer ve bazı Yahudi Amerikan liderlerle yaptığı toplantıdan sonra gerçekleştirdiği basın açıklamasında Teksas Valisi Perry, “ABD, Hamas’ın terör taktikleri ve bağımsız ve meşru İsrail devletinin müdafaa taktikleri arasında ikilem içerisinde kalmamalıdır,” diye konuştu.

ABD yönetiminin Filistin ve İsrail arasında doğrudan görüşmeler yerine ABD üzerinden dolaylı görüşmeleri teşvik etmesi nedeniyle Filistinlilerin doğrudan görüşme seçeneğini dışlamalarına önayak olduğunu savunan Perry, İsrail-Filistin müzakerelerinin başlangıç noktasını 1967 sınırları olarak belirlememesinin yanlış bir politika olduğunu söyledi.

1967 sınırlarına yönelik önerinin İsrail Başbakanı’nın ABD ziyaretinden önce yapılmış olmasının ABD yönetiminin “yakın bir müttefiki izole etmeye” yönelik arzusunu gösterdiğini savunan Perry, tüm sözlerine rağmen İsrail-Filistin probleminin halli için iki devletli çözüm formülünü desteklediğini söyledi.

Perry’nin New York ziyareti, Başkan Barack Obama’nın BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde dünya liderleriyle görüşmeler yaptığı bir döneme rastladı. BM Genel Kurulu çerçevesinde Obama’nın yıl içerisinde birkaç kez anlaşmazlığa düştüğü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile de görüşmesi bekleniyor.

ABD yönetimi, BM Güvenlik Kurulu’nda Filistin’in devlet olarak tanınmasını veto edeceğini açıklamış ve İsrail’in güvenliğinin Beyaz Saray için önemine vurgu yapmıştı.

Basın açıklaması sırasında Perry’nin arkasında Obama yönetiminin İsrail siyasetine sert eleştirilen yönelten İsrail Parlamento Başkan Yardımcısı, Likud partili Danny Dannon yer aldı.

Ayrıca New York bölgesi Temsilciler Meclisi üyesi Dan Turner da Perry’e destek verdi. Cumhuriyetçi Turner, Salı günü yapılan olağanüstü seçimle birlikte, demokratlara ait olan koltuğa oturan isimdi. Obama’nın İsrail politikası da, Yahudi seçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede, seçimlerde temel mesele olarak kendini hissettirmişti.

Perry, Obama’nın İsrail politikalarını eleştiren tek Cumhuriyetçi vali değil. Eski Massachusetts valisi Mitt Romney de, “Şu an Birleşik Devletler’de gözlemlediğimiz olay, sözü dinlenmeyen diplomatlar felaketidir. Obama’nın 3 yıldır süregelen ve İsrail’i anlaşma masasına oturtan politika yanlıştır. Sona ermelidir” diye yazdığı bir açıklama ile başkanı eleştirdi. Yaptığı açıklama ile başkan Obama’nın açıkça İsrail’in güvenliğini tehlikeye atığını da vurgulamaktan geri durmadı.

Temsilciler Meclisi üyesi Michele Bachmann ise CNN’de katıldığı bir programda, “İsrail kesinlikle topraklarından daha fazla kaybetmemelidir. Başkan Obama İsrail’e bir iyilik yapmamaktadır” dedi.

Bu mücadelenin temel sebebi yaklaşan seçimler olarak yorumlanıyor. Sosyal muhafazakârlar ve evangelist seçmenler İsrail’i savunurken, Iowa gibi bazı eyaletlerde de valilik seçimlerinde çok belirleyici roller oynadılar. Dolayısı ile söz konusu kitlenin başkanlık seçiminde de önemli olduğu kulislerde konuşuluyor.

Öte yandan, İsrail mücadelesinin genel politika tarafı da mevcut. CNN’nin yaptığı ankete göre 2008’de Obama başkan seçilirken Yahudi oylarının yaklaşık %80’ini almıştı. Bu durumun da seçimlerde Obama’nın aleyhinde olacağı aşikâr.

Gallup firmasına göre, şu an yapılan anketlerde Obama Yahudi oylarının %54’ünü alabilmekte.

TurkishNY

Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs