En Sıcak Konular

Kırgızistan'da cumhurbaşkanlığı koltuğu için 20 kişi yarışacak

26 Eylül 2011 10:51 tsi
Kırgızistan'da 30 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday listesi netleşti.

Kırgızistan Merkez Seçim Komitesi uzun bir maratonundan sonra seçime katılabilecek aday listesini ilan etti. Buna göre seçimde 20 aday yarışacak.

Adaylarda 12'si seçime bağımsız katılırken, sekizi ise partilerden aday gösterildi. 20 adayın seçime katılma hakkı elde ettiği seçim yarışı için ilk başta 83 kişi başvuruda bulunmuştu. Seçim gününe kadar mevcut 20 adayın fire vermemesi durumunda 30 Ekim'deki seçimin hem Kırgızistan'ın ve hem de dünyanın en çok adaylı seçimlerinden biri olarak kayıtlara geçmesi bekleniyor.

Bu arada çok adaylı seçimin propaganda çalışmaları ise 25 Eylül itibariyle başladı. Seçimdeki kayıtlı seçmen sayısının ise 2 milyon 500 ile 800 bin arasında olması bekleniyor.

ADAYLARIN LİSTESİ:

Kamçıbek Taşıyev (Ata Jurt Partisi), Adahan Madumarov( Bütün Kırgızistan Partisi), Temirbek Asanbekov (Vatan Birliği Partisi), Anarbek Kalmatov( Ar Namus Partisi), Şamşibek Medetbekov (Halk Yönetimi), İshak Masaliyev (Komünist Partisi), Almazbek Atanbayev( Başbakan Kırgızistan Sosyal Demokratik Partisi), Arstanbek Abdıldayev( Halk İçin Partisi).

Bağımsız adaylar; Kubatbek Baybolov, Marat Sultanov, Roman Omorov, Ömürbek Sunabaliyev, Kurmanbek Osmanov, Almambet Matubraimov, Marat İmankulov, Kuvanıçbek İsabekov, Akılbek Cebarov, Soronbay Dıykanov, Cumabek Toktogaziyev ve Almazbek Karimov

Seçimin ikinci tura kalmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Bir adayın seçimin galibi olması için geçerli oyların yüzde 50'ini alması gerekiyor.

Cumhurbaşkanılığı adayı sınırlamasının olmadığı ülkede, bir kişi altı yıllık bir süre için seçiliyor. Kırgızistan yasalarına göre, bir kişi iki defa cumhurbaşkanı seçilemiyor. Cumhurbaşkanı adayının 35 yaşında büyük ve 70 yaşında küçük olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adayından ayrıca son 15 yıldır ülkede yaşıyor, devlet dili olan Kırgızcayı biliyor ve Kırgızistan vatandaşı olması şartı aranıyor.

cihan



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs