En Sıcak Konular

Bağımsızlar da bölündü!

4 Haziran 2007 16:42 tsi
Bağımsızlar da bölündü! Türkiye çapında bağımsız adaylar göstererek meclise CHP ve DSP dışında sol adayları taşımak için oluşturulan "solda bağımsız ortak aday" projesinde Prof.Dr Baskın Oran'a karşı Demokratik Toplum Partisi güçlü bir aday çıkardı.

Ufuk Uras, Baskın Oran, Akın Birdal, Levent Tüzel ve Metin Bakkalcı gibi isimlerin "Solda bağımsız ortak aday" kontejanından Demokratik Toplum Partisi tarafından desteklendiği belirtilmişti. Baskın Oran'ın adaylığını DTP'lilerle birlikte açıklamayıp bir gün önce açıklaması ve cumartesi adayların tanıtıldığı toplantıya katılmaması sonrasında DTP tabanından gelen tepkiler sonucu DTP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, Baskın Oran'ın aday olduğu İstanbul ikinci bölgeden adaylığını koydu. Doğan Erbaş’ın adaylığı son güne bırakmasında tabandan Baskın Oran’a karşı oluşan tepkinin neden oluğu belirtiliyor.

“Solda bağımsız ortak aday”  fikri oluşurken yapılan toplantılarda DTP’nin dışarıda tutulması ve sonrasında her şey kesinleştikten sonra DTP’ye gidilip destek istenmesi DTP çevrelerinde ciddi anlamda rahatsızlığa yol açmıştı. Buna rağmen DTP’liler gelen yoğun baskılar nedeniyle seslerini çıkarmadılar ve “bağımsız sol aday” kontenjanından kişileri destekleyip aday gösterme kararı aldılar. Adayların açıklandığı Cumartesi gününden önce Baskın Oran’ın kendi adaylığını farklı bir atmosfer içerisinde önceden açıklaması DTP tabanında ciddi anlamda tepkiye neden olmuştu. Cumartesi günü yapılan aday tanıtım toplantısına Baskın Oran’ın katılmayışı ve DTP’lilere söylediği iddia edilen “benim adımı kendi çalışmalarınızda çok zikretmeyin ama desteğinizi de çekmeyin" söyleminin bardağı taşırdığı iddia ediliyor. DTP’liler ve özellikle İstanbul İl Örgütü’nden gelen yoğun tepki nedeniyle genel merkez bir durum değerlendirmesi yaptı ve İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş’ın aday gösterilmesini benimsedi. Doğan Erbaş’ın Baskın Oran’ın aday olduğu İstanbul İkinci bölgeden adaylığını koyması Baskın Oran’ın seçilme şansını tamamıyla zora soktu. DTP’liler doğal olarak kendi adayları olan Doğan Erbaş’ın bu bölgeden destekleneceğini diğer bölgelerde ise gösterilen bağımsız adayların destekleneceğini ve iş birliğinin devam edeceği mesajını veriyorlar.

ÖDP’de de çatlak

“Solda bağımsız ortak aday” projesi kapsamında DTP tarafından İstanbul birinci bölgeden aday gösterilen Ufuk Uras’ın genel başkanı oldu Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nde de işler karıştı. Parti meclisinin aday olmaması kararının alındığı toplantıyı terk eden Ufuk Uras’ın buna rağmen aday olması ÖDP içinde çatlağın ilk belirtisi olarak belirtiliyor. Kongrede Oğuz Müftüoğlu ekibine rağmen aday olup genel başkan seçilen Uras’ın milletvekili adayı olması ve parti içerisindeki gelişmeler sonrası Oğuz Müftüoğlu, Birgün Gazetesi’ndeki köşesinde belirli bir süre dinleneceğini dile getirdi.

Seçim sonrası yeni bir parti mi?

“Solda bağımsız ortak aday” projesinin hayata geçirilmesi ve sonrasında seçilecek milletvekillerinin işbirliği çerçevesinde seçim sonrası geniş katılımlı bir partinin de kurulabileceği belirtiliyor. Ortak sol adaylar içerisinde bulunan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel gibi isimlerle oluşturulacak program çerçevesinde geniş katılımlı bir sol partinin de kurulabileceği belirtiliyor.

Nevzat Çiçek’in haberi
www.iyibilgi.com



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,153 µs