En Sıcak Konular

Erdoğan beklenen adımı atacak

26 Eylül 2011 08:09 tsi
Erdoğan beklenen adımı atacak Başbakan Erdoğan, dış politikanın sıcak gündemini ve terör saldırılarını New York’tan dönüşte uçakta gazetecilere değerlendirdi.

Türkiye Esed’in çok endişe ettiği adımı atacak. Zulümden kaçanların kampları dünya medyasına açılacak. ABD dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye’deki zulümden kaçanların barındığı kampa yapacağı ziyaretin dönüm noktası olacağını söyledi. Kampı dünya medyasına açacaklarını belirterek, “Buradakilerin gerçekleri dünyaya anlatması söz konusu olacak” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere geldiği New York’tan dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Dış politikanın sıcak gündemini ve terör saldırılarını değerlendirdi. Terör örgütü PKK’ya yönelik mücadelenin silah bırakana kadar süreceğini, siyasi ayakla müzakerelerin ise sürdürülebileceğini söyledi.

İşte Başbakan Erdoğan’ın sorulara verdiği cevaplar:

SETA’da yaptığınız konuşmada Hatay’daki mülteci kampını ziyaretinizin ardından Suriye’ye yönelik yaptırımları açıklayacağınızı söylediniz. Bunlar neler?


Suriye’ye yönelik hâlihazırda uyguladığımız bir yaptırım yok. Silah sevkıyatının durdurulması dışındaki seçenekleri değerlendireceğiz. Silah sevkıyatının durdurulması konusunda hassasiyetlerimiz zaten vardı. Yaptırımlar konusu çok daha farklı. En önemli adım,Hatay’daki kampınmedyaya açılması olacak. Burayı dünyaya açarsak, buradaki insanların gerçekleri dünyaya anlatması söz konusu olacak. Suriye de bundan çok endişe ediyor.Hatay ziyareti Suriye politikamızın bir dönüm noktası olacak.

PKK’NIN SURİYE’DEN SALDIRMASI ŞAM İÇİN DE ENDİŞE KAYNAĞI

* Artan PKK terörünün arkasında Suriye’nin parmağı var mı?


Şu ana kadar olduğu veya olacağı kanaatinde değilim. Geçmişte bu konuda çok iyi çalıştık. Yakaladıkları teröristleri bize teslim ettiler. Bundan sonra ne olacağı bilinmiyor tabii. Terör örgütü oraya sığınır ve oradan saldırılar olursa bu Suriye için de endişe kaynağı.

SÜREKLİ YALAN SÖYLEDİ

* Suriye’de bir mezhep çatışması riskinden bahsettiniz. Açar mısınız?


Esed’le görüşmemde de “bir mezhep çatışmasından korktuğumu” söyledim. Kendisi de “Ben de endişeleniyorum” dedi. Kendisine “Sen Nusayri’sin, eşin ise Sünni.O zaman bunu bir fırsat olarak kullan” dedim. Ancak sonuç çıkmadı. Sürekli yalan söyledi. “Kaç siyasi tutuklu var” diye sordum. “83 tane. İsterseniz isim listesini yollayayım” dedi. Halbuki binlerce siyasi tutuklu olduğunu çeşitli kaynaklardan öğrendim. Bunu da kendisine söyledim. “OHAL’i kaldırdım” diyor ama samimi değil. Denizden Lazkiye’yi vuruyor. Siyasi partilerin serbest bırakılması da söz konusu olmadı.

SİLAH GÜCÜYLE BİR YERE KADAR

Suriye bu ülkelerden farklı. Silah gücü Esed’in elinde. Bir de emrinde hareket eden illegal grup Şebiha var. Suriye’de nüfusun yüzde 10’u Nusayri, yüzde 60’ı ise Sünni. Esed’in zamanlaNusayriler’in tamamının bile desteğini alabileceğini sanmıyorum. Sünniler veHıristiyanlar zaten karşı, Dürziler de istediği desteği vermiyor. Silahlı gücü ve Şebiha ile bir yere kadar gidebilir.

SİYASİ AYAKLA MÜZAKERE SÜRECEK

* PKK eylemleri son günlerde artarak sürüyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bana öyle geliyor ki bizim sınır ötesi operasyonlarımızda çok zayiat verdiler. Panik içinde, intikam alma gayreti içindeler. Bu operasyonları durduramayız. Talabani’ye de söyledim. “Ancak PKK silah bırakırsa, operasyonlar biter” dedim. Talabani ve Barzani, Türkiye’den gidenlere bunu anlatıyorlar. İkisi de terörden yaka silkiyor. Onlara da söyledim, “Ya siz bitirin, ya müşterek hareket edelim ya da biz bitiririz” dedim.

* Ahmedinejad’la görüşmenizde PKK’ya karşı mücadele gündeme geldi mi?

Evet. Onlar zaten PJAK ile mücadeleediyor. Müşterek hareket etme imkânımız var. İstihbarat paylaşımı ve operasyon anlamında...

HUDUT BİRLİKLERİ BİZİ RAHATLATACAK

* Bundan sonra terör sorununun tek çözüm yolu savaştan mı geçecek?

Terörle mücadeleden vazgeçmeyiz. Hudut birlikleri kurulduğuzaman çok daha rahatlayacağız. Mart, nisan gibi 5 bin 100 kişilik ilk grubuneğitimi tamamlanacak. Bunlar sözleşmeli, görevleri süresince aynı yerde görev yapacaklar. Araziyi, halkı tanıyacaklar. Dolayısıyla etkin mücadele olacak. Şehirlerde de özel harekâtçıların sayısını artırıyoruz. Buna karşılık, terör örgütüyle mücadele sürerken, siyasi ayakla da müzakere sürecek.

Suriyeli muhalifler haftaya Türkiye’de ofis açacak

* Bugüne kadar Mısır ve Libya muhalefetine Türkiye’de örgütlenme şansı verdiniz. Suriye muhalefeti için de aynısı olacak mı?


Evet. Bir hafta içerisinde Türkiye’de ofis açacaklar. Suriyemuhalefetinin Türkiye’de örgütlenmesine izin vereceğimizi görüşmemizde Esed’e de söyledim. “Biz demokratik bir ülkeyiz, engelleyemeyiz” dedim.

* Ahmedinejad’la görüştünüz, Suriye’nin geleceği konusunda görüş ayrılığı var mı?

İran şu anda daha iyi bir noktada. Ahmedinejad’a, Suriye yönetiminin kendilerinden cesaret aldığını söyledim. O da “Halkına silah doğrultmamasını belki 20 defa söyledim. Beklemiyordu. Bana da kırıldı” diye aktardı.

Kaddafi üç şehirde sıkıştı

* Tunus, Mısır ve Libya’dan sonra Suriye’de ne olur? Suriye bu ülkelerden hangisine benziyor?


Tunus’ta sadece Zeynel Abidin Bin Alimeselesi vardı. Bir genç kendisini feda etti. Halk gösteriler yaptı. Bin Ali kaçtı. Mısır’da Tahrir gençliği organize hareket etti. Mübarek gitti. Libya’da ise kabileler bölündü. Bir bölümü Bingazi’yi destekledi. Bingazi grubu desteğini artırdı. Alan genişletti. Kaddafi şu an 3 şehirde sıkıştı. Halkın azmi nedeniyle onların da düşeceğine inanıyorum.

BM’ye petrol fonu önerisi

* Güney Kıbrıs’la sondaj krizinden sonra, donanma Akdeniz’e açıldı. Ne olacak?

Akdeniz bir Türk gölüydü. Ama son zamanlarda oralara çıkmadığımız içindir ki bazıları meydanı boş buldu. Bayramdeğil, seyran değil. İsrail’in oralarda işi ne? İsrail petrol aramada uzman bir ülke değil ki... KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ban Ki-Moon’a çok adil bir öneri götürdü. BM Genel Sekreteri bir özel temsilci atasın. Güney ve Kuzey’den temsilci atansın. Kuzey ve Güney bir de Amerikan şirketi, petrol ve hidrokarbon bulunursa eğer, sağlanan geliri BM’nin denetimindeki bir fona yatırsınlar. Bu fon adil paylaştırılsın ve kesinlikle silahlanmada kullanılmasın.

Böyle vahşet böyle alçakça bir saldırı olur mu?

Başbakan Erdoğan, yurda dönüşünde Esenboğa Havaalanı’nda açıklamalarda bulundu. Siirt’teki 4 kadının öldürülmesi ve 6 askerimizin şehit edilmesi olaylarını değerlendiren Erdoğan özetle şunları söyledi: “Siz savunmasız insanları bile öldürebilecek alçakça yaklaşıma sahip bir örgütsünüz. Bunun bedeli olacak. Kürt kökenli annelere sesleniyorum, ardından tüm annelere. Siirt’teki hadise sıradan bir hadise değildir. PKK’nın gerçek yüzünü ortaya koyması bakımından önemli bir hadisedir. 4 kızımızı şehit ettiler, ifade edilen mermi sayısı 200’e yakın. Böyle bir vahşet, alçakça saldırı olur mu? Başındaki tülbenti koyan Kürt anneler, şimdi bu tülbentleri nereye sereceksiniz? ‘Onları polis zannettik’ diyorlar. Oradaki polis kolejine saldırmak sizi haklı mı kıldı? Kendi içlerinde 5 kadını da idam edip, ‘gaz zehirlenmesi’ dediler. Bunlar acımasızdır, kandan beslenir. Kandan beslendiklerini gösteren de en son attıkları adımlardır. Biz terörle sonuna kadar mücadele ederiz, siyasetle de müzakere ederiz. Siyasetle gelen bizimle konuşur, gelmeyen konuşamaz. Devletin amacı sonuç almaktır.”

Erhan Başyurt - Bugün


Bu haber 927 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs