En Sıcak Konular

Lieberman'a göre o teklif kabul edilmeli

25 Eylül 2011 17:44 tsi
Lieberman'a göre o teklif kabul edilmeli İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistin'le doğrudan görüşmelere başlamak için Ortadoğu Dörtlüsü'nün teklif ettiği barış planının kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, tereddütlere rağmen İsrail’in Ortadoğu Dörtlüsü tarafından sunulan barış teklifini kabul etmesi, Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği’ne yapılan saldırılarda ABD’nin verdiği yardım ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler’deki (BM) konuşması için minnettar olması gerektiğini söyledi.

 

Lieberman, İsrail Radyosu’na yaptığı açıklamalarda, İsrail’in Ortadoğu Dörtlüsü’nün teklif ettiği barış teklifini kabul ederek ön şart olmadan Filistin’le görüşmelere başlaması gerektiğini ifade ederken, Filistin’in de bu girişime sıcak bakacağını umduğunu söyledi.

 

İsrail-Filistin arasındaki görüşmelerin her türlü konuda diyalog başlatabileceğine değinen Lieberman, İsrail’in durduğu noktada en öne çıkan konunun güvenlik olduğunu belirtti. Lieberman, İsrail-Filistin barışı için politik sürecin daha önemli olduğunu ve bu kapsamda Filistin devletini BM’de veto edeceklerinin Filistin tarafından anlaşılmasını istedi.

 

MİNNETTARLIK GÖSTERGESİ
İsrail Dışişleri Bakanı, her türlü tek taraflı hareketin İsrail’in tepkisiyle karşılaşacağını belirtti.  Lieberman, “ABD’nin Kahire büyükelçiliğinde yaşanan olaylardaki yardımı ve Obama’nın BM Genel Konseyi’ndeki yardımı için minnettar olmalıyız. Bu yüzden, tereddütlerimize rağmen Ortadoğu Dörtlüsü’nün teklifini kabul etmeliyiz” dedi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Obama’nın konuşmasının hemen ardından salonu terk ettiğine dikkat çeken Lieberman, “Filistinliler her zaman müzakere yapmamak için bahane arıyor. Arayanlar bahanelerini bulacak. Abbas hala mültecilerin Filistin’e dönme hakkını talep ediyor. Eğer Filistin devleti kurulursa, hala İsrail topraklarına mülteci göndermek isteyecek” dedi.

ABBAS 1967 SINIRLARINDA ISRAR EDİYOR
Abbas, Ramallah’a dönüp orada Filistinli liderlerle Ortadoğu Dörtlüsü’nün teklifini değerlendirene kadar söz konusu barış teklifi konusunda bir açıklamada bulunmayacağını ifade etti. Abbas, İsraille görüşmelere başlamanın ön şartı olarak 1967 sınırlarına geri dönülmesini ve Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların durdurulmasını istemişti.

 

ABD, Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Birleşmiş Milletler’in (BM) oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü, Abbas’ın BM’ye Filistin’in devlet olarak tanınması için yaptığı başvurunun ardından, İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmeleri başlatacak bir formül üretmeye çalışıyor.

Ortadoğu Dörtlüsü’nün sunduğu teklif, iki tarafın bir ay içinde masaya oturarak müzakerelerin devam etmesi için bir yol bulunmasını içeriyor. Bu adımın ardından, İsrail ve Filistin’in, 2012’in sonuna kadar belirlenen zaman çerçevesi içinde bir anlaşmaya varması öngörülüyor.


Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,177 µs