En Sıcak Konular

Yahudi lobisi Türkiye'yi uyarmış

25 Eylül 2011 15:03 tsi
Yahudi lobisi Türkiye'yi uyarmış
ABD adına kim konuştu?

Rum Kathimerini gazetesi, Yahudi lobisi liderliğinin Türkiye'yi, "Doğu Akdeniz'de sondaj yapan Amerikan şirketi Noble'a ait platforma yapılacak bir saldırının ABD'ye yapılmış kabul edileceği konusunda uyardığını" yazdı.

Rum Kathimerini gazetesi, Yahudi-Amerikan Örgütleri Konferansı (Yahudi Lobisi) Başkanı Richard Stone'un verdiği demeçte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Güney Kıbrıs'la işbirliği ve Yunanistan'la stratejik ittifakı konusunda açıklamasından rahatsızlık belirttiğini yazdı.

Habere göre Erdoğan ilk seçildiğinde endişelendiklerini söyleyen Stone, Türkiye-İsrail ilişkilerinin yıllardır önemli diplomatik, ekonomik ve ticari boyutta olduğunu; ancak son üç yıldır tam ters istikamette seyrettiğini söyledi.

"İlişkiler kötüleşti. Biliyorsunuz İsrail'in ittifakları reddetmek gibi bir lüksü yoktur ;ancak Türkiye vakası, başka bir seçenek bırakmıyor" diyen Stone, "Erdoğan'ın Mavi Marmara olayını bahane olarak kullandığını, İsrail'le ilişkileri koparma ve bu ülkeyle çatışma noktasına varma niyetinde olduğu izlenimi edindiğini" söyledi.

"Türkiye, İsrail için bir kayıp mı?" sorusuna, "Evet, Türkiye misafirperver olmayan bir çevrede önemli bir müttefikti" karşılığını veren Stone, "Ancak Türkiye geçmişteki aynı ülke, aynı müttefik değil... Erdoğan Batı'dan uzak, Doğuya yönelen kendi sürecini izliyor... Elbette, ne Arap ne Pers olmadığını fark etmekte fayda var" ifadelerini kullandı.

Stone, "Türkiye'nin İsrail'e ve Kıbrıs'a tehditlerinden endişe duyup duymadığı" sorusuna da, "Tehditler endişe vericidir. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama hükümetinin meseleyi büyük bir dikkatle izlediğini net şekilde söyledi" cevabını verdi.

"Türk savaş gemilerinin Doğu Akdeniz'de olmasının, askeri operasyonun habercisi olarak yorumlandığı" ifadeleri üzerine ise Richard Stone, şunları söyledi: "İsrail ve Kıbrıs sondajlarını engellerlerse, bu gerginliği çok çok ciddi şekilde tırmandırır. Umarım yapmazlar. Yaparlarsa, savaş hareketi olur. Amerikan hükümetinin böyle bir şeye müsaade etmeyeceğini net şekilde ortaya koyacak iradeye sahip olduğunu umuyorum. Sondajları yapmakta olan şirket Amerikan şirketidir. Platformda Amerikan bayrağı dalgalanıyor. Şirkete yönelik bir saldırı Amerika'ya yapılmış olacak. Erdoğan'ın böyle bir şeye cesaret etmesi bana zor görünüyor."

"Stratejik bir İsrail-Yunanistan ittifakı öngörüyor musunuz" sorusuna "umuyor ve inanmak istiyorum" diye cevap veren Stone, Türkiye'de değişiklik olsa bile Yunan-İsrail işbirliğinin stratejik ve ekonomik düzeyde devam etmesini beklediğini, sondajdan sonra doğalgazın Avrupa'ya Yunanistan üzerinden nakledilebileceğini söyledi.

"Kıbrıs'la (Güney) işbirliğine nasıl baktığı" da sorulan Stone, sorunlu bir bölgede iki küçük devlet olan İsrail ve Kıbrıs'ın ortak çıkarları olduğunu söyledi. Stone, "Kıbrıs'la ilişkiler her zaman iyi oldu ama büyük mesele İsrail'in Yunanistan'la ilişkilerini ilerletmesidir. Bazıları bunu Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulmasına tepki olarak görüyor ancak öyle değil. Yunanistan'la olan ilişki, kendi nitelikleri olan ve doğru bir ilişkidir. Geçici değildir" ifadesini kullandı.

cihan



Bu haber 1,749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,473 µs