En Sıcak Konular

"AK Parti bağımsızlarla koalisyona girecek!"

4 Haziran 2007 15:55 tsi
Siyaset bilimcilere göre merkez sağın birleşememesinden AK Parti, Bağımsızlar, CHP ve MHP kazançlı çıkacak. iyibilgi.com seçim özel danışmanı Prof. Hasan Koni iddialı bir tahminde de bulunuyor: AK Parti, Bağımsız adaylarla koalisyona girecek gibi...

Kendi listeleri ile seçime katılma kararı alan Anavatan ve DP’nin oy oranlarında düşüş olabileceğini belirten uzmanlar, büyük farklar yaratmayacak olsa da birleşememenin oy kaymalarına neden olacağını söylüyor.   

Prof. Dr. Ersin Onulduran, Siyaset Bilimci
MHP VE AK PARTİ KARLI ÇIKACAK

“Bu birleşmenin gerçekleşmemiş olması sağ kesimdeki partilerin hepsinin işine yarayabilir. Özellikle de MHP ve AK Parti bundan en karlı çıkacak olan partilerdir. MHP’ye, Demokrat Parti ve Anavatan birleşimi olan bir partiye oy verebilecek liberal cumhuriyetçi kesimin oylarının kayması mümkündür. Kanımca Anavatan Partisi tek başına barajı aşabilecek durumda değil. Eğer DYP ile birleşmiş ve DP olarak karşımıza çıkmış olsalardı bir sinerji yaratılacak ve DP’nin daha bir kolaylıkla barajı aşmasına neden olacaktı. Fakat şu andaki öngörüm, DP’nin de tek başına bu barajı aşabilecek oy potansiyeline sahip olduğu, fakat Anavatan’ın bu dönemde Meclis’te temsil edilemeyeceği yönünde. DP’nin bir liberal kanadı var ve bunlar laik, cumhuriyetçi söyleme sahipler. Bunlardan CHP’ye kayma olabilir ama sonucu çok değiştireceğini sanmıyorum.”

Tarhan Erdem, Araştırmacı-Yazar
BİRLEŞEMEMENİN KİME YARAYACAĞI GÖRECELİDİR

“Birleştikleri ve işbirliği yaptıkları zaman bir yarar ümit ediyorlardı. Şimdi bu beklenti ortadan kalkmış oldu. Ben DP ve Anavatan’ın birleşmesinin de, ayrılmasının da sonucu çok belirgin biçimde değiştireceğini sanmıyorum. İki partinin oy toplamı ne idiyse yine o olacaktır. Aslında birleşememenin birilerinin işine yarayıp yaramayacağı göreceli bir durumdur. Ancak partilerin oy oranlarında belirgin bir değişiklik yapacağına pek ihtimal vermiyorum.”

Prof. Dr. Metin Heper, Siyaset Bilimci
AK PARTİ’NİN DAHA FAZLA OY ALMASI MUHTEMEL

“Anavatan’ın da, DYP’nin de oyu az. Çünkü insanlar artık hükümetlerden hizmet bekliyor. Laiklik meselesi Türkiye’de geniş kitleleri ilgilendiriyor, Türkiye’de 41 milyon seçmen var. Bunların ne kadarı oy kullanacak bilmiyorum, ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki insanlar artık kendilerini adam yerine koyan partilere oy veriyorlar. Örneğin CHP’yi ele alalım, sosyal konularda ne yapacağını açıkça söylemiyor ve bir zamanların sosyal demokratlığını, demokratlığını da bir kenara bıraktı, belli kurumlar aracılığı ile AK Parti’yi güç duruma düşürmeye çalışıyor. Şimdi sokaktaki insan bundan hoşlanmıyor, ama CHP de bunu anlayamıyor. DYP asayişle ilgili bir şeyler söyledi ama onun ötesinde bir sürü konuda fikrini ve politikasını bilmiyoruz. Bu partiler başka şekilde hareket etmedikçe önümüzdeki seçimlerde AK Parti’nin daha fazla oy alması muhtemeldir.”

HALK KENDİNİ ADAM YERİNE KOYAN PARTİYE OY VERİR
“Sağda birleşmeme durumunda AK Parti’nin karşısında pek çok parti oluyor. Cem Uzan’ın partisi var, eğer birleşselerdi DP olacaktı, CHP, MHP var. Yani AK Parti’ye karşı olan oylar bütün bu partilere dağılacaktı. Aslına bakarsanız birleşselerdi de çok farklı bir şey olacağını sanmıyorum. Çünkü halk ne bekliyor ona bakmak lazım. Halk evine götüreceği ekmeye bakıyor, halk temiz hava istiyor, halk yol ve su istiyor. Bunların hiç biriyle ilgili bir program yok, biz eski Demokrat Parti’yiz diyerek ortaya çıkmak artık halkı etkilemiyor, politikacılarımızın bunu anlaması lazım. O parti ya da bu partiyle birleşince oy alacaklarını zannediyorlar. Çeşitli kesimleri memnun edecek birkaç kişiyi partiye katmakla oy alınmaz. Çünkü halk ekmeğine ve kendini adam yerine koyan partiye bakıyor.”

Prof. Dr. Hasan Koni, Siyaset Bilimci
AK PARTİ-BAĞIMSIZLAR KOALİSYONU OLABİLİR
“Anlaşma olmadığı için bu iki partinin oyları yoğun şekilde düşecek. Partiler klasik davranışlarını gösteriyor ama kamuoyu bunu pek kabul etmez. MHP’nin oylarına bazı kayışlar olabilir ama MHP’yi de Genç Parti ve Büyük Birlik Partisi aşağıya çekecek diye düşünüyorum. Bu hesaba göre AK Parti, CHP ve bağımsız giren adaylar bir grup oluşturacak. Bağımsız adaylar çoğunlukla Doğu milletvekilleri olacağı için AK Parti ile bir koalisyona gidebilirler. Sağda birliğin olmaması AK Parti, MHP, CHP ve bağımsızların oy oranını artırır. Ancak oylar daha çok bağımsızlara kayar. Solun adayları ve Doğulu vatandaşlarımızın adayları daha iyi bir duruma gelir, böylece Meclis’te bir üçüncü grup olarak bağımsızlar çıkacak gibi geliyor. Koalisyon zaten olacaktı ve koalisyonu AK Parti ile Demokrat Parti’nin yapacağını tahmin ediyorduk. Fakat şimdi oyların kayması söz konusu. MHP ile AK Parti koalisyon yapamayacağına göre AK Parti bağımsızlarla koalisyona girecek gibi görünüyor.”

NTV



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs