En Sıcak Konular

Devlet sürgünü bitti PKK esareti başladı

25 Eylül 2011 10:28 tsi
Devlet sürgünü bitti PKK esareti başladı 31 yıl devlet sürgünü yaşayan Kürt aydın Kemal Burkay, büyük umutlarla geldiği ülkesinde şimdi de PKK esareti yaşıyor.

Diyarbakır’da sokağa çıkamayan Burkay, iki aydır memleketi Dersim’e de ayak basamadı.

Kürt aydın ve şair Kemal Burkay 31 yıllık sürgünün ardından döndüğü yurdunda  bu sefer de PKK tehlikesi yüzünden rahat hareket edemiyor. Emniyetin devamlı koruması altında tutulan Burkay, günlerini kaldığı evde geçiriyor. Burkay bir buçuk aydır Türkiye’de olmasına rağmen yıllardır hasretini çektiği memleketi Tunceli’ye de gidemedi. Burkay 4 gün kaldığı Diyarbakır’da da bir kez sokağa çıkıp rahat rahat dolaşamadan İstanbul’a döndü.

Çocukluğunun geçtiği yerler

Kemal Burkay tam 31 yıl devlet sürgünü olarak yurtdışında yaşadı. Vuslatı “mevsim değişir” umuduyla bekledi. Memleketi Dersim’e olan hasretini şöyle dökmüştü mısralara: “Bana niçin uzaksın düşündün mü; Kurda kuşa dostluğumu düşündün mü? Bu sularda ölüm bile güzel; Sen hiç kurşunların anlamını düşündün mü?” Dönmeden önce yaptığı açıklamalarda hep memleketi Dersim’i gidip çocukluğunun geçtiği yerleri gezeceğini söylemişti: “Önce İstanbul’a, oradan Ankara’ya gideceğim. Sonra da Diyarbakır ve Dersim bölgesine. Köyde ağabeyim ve yeğenlerim var Tunceli’de. Doğup büyüdüğümüz yerleri görmek istiyorum, Munzur’u.” Kemal Burkay zorlu sürgün hayatının ardından nihayet geçtiğimiz aylarda hasretini çektiği ülkesine döndü. Döndüğünde havaalanında şu açıklamayı yapmıştı: “31 yıldır koşulların olgunlaşıp ülkemize rahat gelebileceğimiz bu anı bekledik. Çünkü bizimki mecburi ayrılıştı, tercihimiz değildi. Güzel bir mevsimde geldiğimi düşünüyorum. Sürecin bundan sonrası için çok daha mutlu ve iyimserim.” Gelişi ve karşılaştığı muamele şiddet karşıtları için de büyük umut oldu. Hükümet yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yaptığı her açıklamada şiddeti dışladı. Demokratik mücadele kanallarını tasfiye etti. Ancak Burkay da pek çok Kürt gibi rahat değil. Son dönemde sivilleri de hedef alan PKK, eskiden örgütün ölüm listesinde olan Burkay gibi isimler için de tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Memleketine gidemedi, döndü

Dönmeden önce verdiği her mülakatta yurda döndükten sonra memleketine, çocukluk ve ilk gençliğinin geçtiği Dersim’e gideceğini söylüyordu. Kemal Burkay iki aydır Türkiye’de. Ancak henüz memleketine gidemedi. İstanbul’da bir süre kaldıktan sonra Ankara’ya, oradan Diyarbakır’a geçti. Diyarbakır’da bulunduğu günler boyunca rahat bir şekilde dışarı çıkamadı. Kadim kentin sokaklarında gezip değişimini gözlemleyemedi. Memleketi Tunceli’ye ise hiç gitmeden İstanbul’a geri döndü.

Gelinen nokta hayli üzmüş

Burkay, İstanbul’daki günlerini de evde geçiriyor. Nadir dışarı çıktığında da emniyet tarafından koruma sağlanıyor. Bu durumdan hiç hoşnut olamasa da gittiği yerlere polis korumasında hareket ediyor. PKK’ya müzahir yapı ve oluşumlar tarafından sık sık güncel siyasetin dışında kalması veya Demokratik Toplum Kongresi gibi oluşumların içine dahil olması telkin ediliyor.  Kemal Burkay içinde bulunduğu durumun bir PKK baskısı olarak yorumlanmasına itiraz etse de 31 yıl sonra döndüğü memleketinde maalesef PKK tutsağı olarak yaşıyor. Burkay her şeye rağmen konunun bu yönüyle gündeme gelmesini de istemiyor.  

star





Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs