En Sıcak Konular

Der Standard: Dengeler değişti, Türkiye güçlendi

23 Eylül 2011 15:08 tsi
Türkiye'nin son günlerde yaşadığı yoğun dış politika trafiği dünya medyasında geniş yer almaya devam ediyor.

Türkiye'nin son günlerde yaşadığı yoğun dış politika trafiği dünya medyasında geniş yer almaya devam ediyor. Avusturya'nın iki saygın gazetesi Der Standard ve Die Presse'de Türkiye ile ilgili iki yazı yayımlandı.

Tecrübeli gazeteci Gerfried Sperl Der Standard'da "Başarıldı. Türkiye, AB'den uzaklaşıyor" başlıklı bir yazı kaleme alırken, Die Presse'den diplomasi muhabiri Wieland Schneider yazısına "Boğazdaki kızgın adam" başlığını attı.

Gerfried Sperl, yazısında "Türkiye Arap baharını fırsat bilerek kendi demokrasi biçimini güçlü ekonomik bağlarının da yardımıyla ihraç etmeye çalışıyor. Türkiye AB'ye katılım sorusunun acilliğinden kurtularak topu Brüksel'e atıyor." ifadelerine yer verdi.

Sperl, tezlerini Gül'ün Alman Süddeutsche Zeitung'a verdiği mülakatta sarf ettiği ifadelerle destekledi: "AB'nin durgunlaşmış ekonomisini tekrar güçlü pozisyona getirmekte Türkiye yardımcı olabilir." Yazar, Euro krizinin birliği zayıflattığını, dengeleri değiştirdiğini ve Türkiye'yi güçlendirdiğini kaydetti. Sperl, şöyle devam etti: " Başardınız denebilir. Türkiye artık AB'ye katılım konusunda ısrar etmiyor. Hatta vitesi büyüterek AB ile ilişkileri dondurma tehdidinde bulunuyor. ABD, Türkiye'ye kendisinin oynayamayacağı ya da oynamak istemediği İsrail'e karşı 'kötü çocuk' rolü biçmiş olabilir. Bu, Netanyahu hükümetini sosyal huzursuzluğa ek olarak rahatsız edecektir. Obama dış politikada Libya'da Sarkozy örneğinde olduğu gibi temsilciler ile çalışmak istiyor. Ancak bunlar kazanabileceği gibi kaybedebilirler de."

DIE PRESSE: BOĞAZDAKİ KIZGIN ADAM

Die Presse gazetesinde Wieland Schneider imzalı köşe yazısında iseTürkiye'nin ekonomik gelişimi, askeri gücü ve jeopolitik konumuyla bölgesel bir güç olduğundan kimsenin şüphesi olmadığını ifade etti. Schneider, "Boğaz'ın, bu rolünü yeteri kadar takdir etmeyen ülkelere karşı tavrının sertleştiği" yorumunu yaptı.

Schneider, yazısında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye kendisine on yıllar boyunca söz verilenin aksine birlikte hoş geldin denmeyeceğini anladı. Ülkenin olaylara bakışı şudur; 'Partnerim Oyunu kurallarına göre oynamıyorsa benim de memnun tavrını göstermem anlamsız oynamam.' AB, Türkiye gibi bir partneri kaybetmeyi göze alamaz. Ancak Türkiye de bölgesel bir güç olsa bile bu tavırla hızlıca izole olabilir."

cha



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs