En Sıcak Konular

Öngörülemez güç: Türkiye ve Erdoğan

23 Eylül 2011 09:08 tsi
Öngörülemez güç: Türkiye ve Erdoğan Batıda sıkça rastladığımız ‘Tayyip Erdoğan öngörülemez lider’ tanımı, farklı niyetlerle yapılmış olsa da bir gerçeğe işaret ediyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son ABD temasları, ortaya çıkan mesajlar ve yakın geleceğe dair beliren işaretler, hayli gergin bir dönemin bizi beklediğini gösteriyor. Rum kesiminden İsrail’e, Suriye’den PKK terörüne kadar pek çok başlık, Türkiye’nin bölge ve dünya sahnesindeki yeni rolüne duyulan tepkinin de yansıması aynı zamanda.

Dün bu köşede olup biteni küçük hesaplaşmaların dışında değerlendirmek gerektiğini, Türkiye’nin tüm bunların ötesinde bir geleceğe yürüdüğünü ifade etmeye çalıştım. Söylediklerimi kapalı ya da anlaşılmaz bulanlar, daha açık ifade etmemi isteyenler yahut önemli bulduğunu iletenler oldu. Hepsine teşekkürler.

Öncelikle şunu belirteyim. Kişisel olarak özel bir isim üzerinde durmayı doğru bulmuyorum. Ama ifade etmeye çalıştığım çerçeveye uyan birden fazla isim varsa ve eğer üzerlerine alınmışlarsa, alınabilirler. Çünkü dünü özetlemek adına tekrar edeyim: Kimsenin mezhep, meşrep, mektep yahut meslek taassubu adına bizi yanlış yönlendirmeye, olmadık yorumlarla gerçeği saptırmaya hakkı yok.

Türkiye’yi sindirmek

Terörün tırmanışıyla Türkiye’nin dış politikada peş peşe attığı adımlar arasında doğrudan ilişki var. Bu dün de böyleydi, bugün de. Ama bugünün önemli bir farkı var. Geçmişte bu tür tehditler ve köşeye sıkıştırma hamleleri üzerinden Türkiye’yi korkutmak, sindirmek yahut ‘ikna’ etmek mümkündü.

Bugün kimilerinin hala alışamadığı bir tarzı var Türkiye’nin. Ne düşünüyorsa, ne yapmak istiyorsa ve kendisine neyin yapılmasından rahatsız oluyorsa bunu açıkça ifade ediyor. Başbakan Erdoğan’ın uluslararası alandaki temaslarını bu gözle izlersek, daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum.

Erdoğan’ın son derece dengeli bir konsept içinde söylediği ‘İsrail’le gerekirse savaş olabilir’ sözü, muhtemelen birileri tarafından çok farklı yerlere çekilerek yorumlanacak.

Oysa şu coğrafyaya başımızı kaldırıp bir baksak, kendisine yapılan bunca hamleye, ayak oyununa, hileye ve hatta katliama rağmen, duruşunu koruyan kaç ülke gösterebiliriz? Kaç ülke zor olanı seçip sabırla ve sağduyuyla, elbette imparatorluk genlerinden gelen bir vakarla tüm bunları göğüslemeyi başarmıştır?

Türkiye, tarih sahnesine yeniden çıkarken, bütün hesapları alt üst eden bir duruş sergiliyor. Batıda sıkça rastladığımız ‘Tayyip Erdoğan öngörülemez lider’ tanımı, farklı niyetlerle yapılmış olsa da bir gerçeğe işaret ediyor. Dünün kalıplarını, taşlaşmış anlayışlarını yerle bir eden bir liderlik ve duruşla yönetiliyor Türkiye.

Eksikleri, zaafları, beklenmedik hataları beni korkutuyor mu, evet. Ama yeryüzünü kan gölüne çeviren, adı konulmamış bir üçüncü dünya savaşını adeta bir iç kanama halinde insanlığa yaşatan zihniyetin önünde durabilecek tek güç Türkiye.

Erdoğan herkesin başbakanı

Şunları da yazayım, içimde kalmasın. Türkiye’nin yaşadığı süreci, küçük hesapların penceresinden görenlerin, hatırlaması gereken birinci nokta, Tayyip Erdoğan’ın sadece bir kesimin, topluluğun ya da anlayışın değil, 73 milyonluk bir ülkenin başbakanı olduğu gerçeğidir. ‘Başbakan bizim dediklerimizi yapmaz ya da yerine getirmezse bundan sonrası tufan’ anlayışını bir kenara bırakmayanlar, bahsettikleri tufanda kendi başlarına gelecekleri de iyi hesaba katmalı.

İkincisi, hem siyasetin dışında kaldığını söyleyip, hem de siyaseti yönlendirmeye çalışmak, bir yere kadar lobi faaliyeti olarak hoş görülebilir. Lakin konumunu, durumunu, gücünü, misyonunu abartıp, kendisini kadiri mutlak ve de olup bitenin mimarı gibi görmek, hakkaniyete, kardeşliğe ve kader birliğine sığmaz.

Dost acı söyler vesselam.

Nasuhi Güngör / Star

Bu haber 1,257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs