En Sıcak Konular

Ergin: Hızlı yargılamanın önündeki engelleri kaldırdık

22 Eylül 2011 18:40 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, iktidara geldiklerinde Türkiye'de yargının fiziki, teknolojik altyapı ve insan kaynağı sorunlarının olduğunu belirterek, bugün bu sorunların bir çoğunu çözdüklerini söyledi.

Ergin, uygulama ve mevzuat sorunlarının da büyük oranda çözümüyle hızlı yargılamanın önündeki engelleri kaldırdıklarını kaydetti.

Sadullah Ergin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Erzincan Adliye Sarayı'nın temel atma törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Ergin, iktidara geldiklerinde Türkiye'de yargının çok büyük altyapı ve sorunlarının olduğunu belirterek, yaptıkları çalışmalarla sorunların büyük bir kısmını çözdüklerini dile getirdi.

Erzincan'a Adliye Sarayı'nın temelini atmak için geldiklerini belirten Bakan Ergin, yıllardır Türkiye'de yargıdan şikâyet edildiğini ve yargıyla ilgili serzenişlerin dile getirildiğini hatırlattı.

Ergin, 2002 yılına kadar yargının sorunlarının göz önüne alınması halinde fiziki ve teknolojik altyapı sorunları ile insan kaynaklarının yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar olduğunun görüleceğine kaydetti.

2002 yılına kadar hâkim, savcı, zabıt kâtibi, mübaşir infaz koruma memurlarının yetersiz olduğunu ve mevzuattan kaynaklı sorunlar olduğunu aktaran Ergin, şöyle devam etti: "Yasalarımız 80 yıl, 100 yıl önceden yapılmış yasalardır ve bu yasaların yenilenmesi vaktinde yapılamamıştır. Yargının uygulamadan kaynaklı problemleri vardır. Uygulayıcılar bu konuda yeterince eğitilememiştir. 2002 tablosu bu." dedi.

"YARGININ SORUNLARINI BÜYÜK ORANDA ÇÖZDÜK"

"Bugün 2011'in Eylül ayındayız. Halen bu ülkede bir yargı reformu lazım diye yazan arkadaşlarımız var." diyen Ergin, "Evet, bu ülkede bir yargı reformu ihtiyacı var idi. Hükümetimiz Avrupa Birliği (AB) müzakereleri çerçevesinde de 23 fasıl başlığı adı altında bir Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırladı. Barolar Birliği, yüksek mahkemelerin temsilcileri, üniversitelerimizin temsilcileri, sivil, askeri yargımızın değerli hâkim ve savcıları ile beraber yapılan çalışmalar sonucunda yargı reformu strateji belgesi ve eylem planı hazırlandı." diye konuştu.

Belgenin 2009 yılının Ağustos-Eylül aylarında önce Bakanlar Kurulu'nda daha sonra Avrupa Komisyonu'nda görüşülüp kabul edildiğini ve uygulamaya geçildiğini anlatan Ergin, "Bu strateji belgesinde kısa, orta ve uzun vadeli önceliklerimiz vardı. Bunları adım adım bir plan çerçevesinde şu anda icra ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 145 adliye sarayının inşası bittiğini ve hizmete alındığını dile getiren Ergin "Türkiye'nin değişik bölgelerinde yapılan bu adliye saraylarımıza 37 tanesi şuanda inşaat faaliyetleri devam etmek suretiyle katılma durumunda. 70 tane de proje ihale aşamasında olan adliye sarayımız var. Yargımızın fiziki altyapı sorununu çözecek, mekan sorununu ortadan kaldıracak adımlar hızla atıldı. Önemli ölçüde bu sorun ortadan kalktı diyecek noktaya geldik." açıklamasını yaptı.

"HIZLI YARGILAMANIN ÖNÜNÜ AÇACAK ADIMLARI ATTIK"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargıda teknolojik altyapının geliştirilmesi ve hızlı yargılamanın önünü açacak adımların atılmasının şart olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Ulusal Yargı Ağı Projesi ile önemli ölçüde bu sorunu da giderdik. Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında yargıda bilişim teknolojisini en iyi kullanan ülke Türkiye şu anda. Bizim bu noktada kullandığımız UYAP Avrupa'da ve dünyada ödüller alan bir proje." ifadelerini kullandı.

Yargının önemli problemlerinin başında gelen insan kaynaklarından ortaya çıkan sorunların çözümü adına hâkim ve savcı açığını kapatmak için önemli gayretler gösterdiklerinin altını çizen Bakan Ergin, "Sadece 2011 yılında bin 200 hakim savcı adayı alıyoruz. Bu mevcut hâkim, savcı toplamının yüzde 10'undan daha fazla bir rakamdır. Birkaç yıl içerisinde hâkim, savcı açığımızı da tamamlayarak yargının en önemli sorunu olan hakim savcı açığı da kapanmış olacak." diye konuştu.

Uygulamadan kaynaklı sorunlara da değinen Ergin, mevzuattan kaynaklı problemleri de önemli ölçüde giderdiklerini aktardı.

"CEZA VE HUKUK YARGILAMALARININ TEMEL METİNLERİNİ YENİLEDİK"

Türk hukuk sistemini oluşturan ceza ve hukuk yargılamalarının temel metinlerinin tamamının yenilendiğini vurgulayan Ergin, "Uzun süren yargıların kısaltılabilmesi makul sürede insanımızın beklediği haklarıyla buluşması adalet beklentisinin gerçekleşebilmesi için yüksek yargıda da sürelerin kısalması gerekiyordu. Bunun için Yargıtay ve Danıştay'ın personel yapısı güçlendirildi. Fiziki mekân altyapısı takviye edildi ve şuan da yeni adli yılla beraber hem Yargıtay hem de Danıştay'da geçmiş yıllara göre çok azami şekilde temyizleri yapılabilecek noktaya geldik." açıklamasını yaptı.

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Yüksek Hızlı Tren ile Erzincan-İstanbul arasının 8 saate düşeceğini ve Erzincan'a yapılan yeni adliye sarayının kentin prestijli binalarından biri olacağını söyledi.

Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs