En Sıcak Konular

'Dink cinayeti Samast'tan önce başkasına teklif edildi'

22 Eylül 2011 17:16 tsi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin verilen mütalaada, sanık Erhan Tuncel'in istihbarat kurumunu bilinçli olarak yanlış yönlendirdiği bilgisine yer verildi.

Mütalaada, Yasin Hayal tarafından Ogün Samast'tan önce başka bir kişiye teklif edildiği ancak Hayal'in para ve silah bulamadığı için eylemi ertelediği ifade edildi.

Hrant Dink cinayeti ile ilgili savcılık mütalaası hazırlandı. Savcının cinayete ilişkin ayrıntılı bilgi verdiği mütalaada cinayetin nasıl işlendiği ve hazırlık aşamaları anlatılıyor. Sanık ifadelerinin de yer aldığı mütalaada Dink cinayetinin Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile birlikte planlandığı belirtiliyor. Konuyla ilgili şu ifadeler dikkat çekiyor: "Muhittin Zenit, alınan beyanında, Erhan Tuncel'in kendisine eylemin Zeynel Abidin Yavuz tarafından gerçekleştirileceğini bildirdiğini ancak kendisinin bu bilginin doğruluğunu teyit edemediği için rapor haline getirmediğini, Ogün Samast'ın eylem için seçildiği konusunun ise kendisine hiç bildirilmediğini ifade etmektedir. Bunun temel sebebi ise Erhan Tuncel'in, Hrant Dink suikastını Yasin Hayal ile birlikte planlamasından kaynaklanmaktadır. Başka bir deyişle Erhan Tuncel istihbarat kurumuna eylemi önce Yasin Hayal'in yapacağını aksettirerek daha sonra Zeynel Abidin Yavuz fikrinden vazgeçilmesi sonrasında onun adını vererek ve Ogün Samast'da karar kılınması üzerine hiç bilgi vermeyerek kurumu bilinçli olarak yanlış yönlendirmiştir."

DİNK CİNAYETİ SAMAST'TAN ÖNCE BAŞKASINA TEKLİF EDİLDİ

Öte yandan, Dink cinayetinin Ogün Samast'tan önce Zeynel Abidin Yavuz isimli kişiye teklif edildiği belirtiliyor. Savcı mütalaasında 2006 yılı başlarında Yasin Hayal'in eylemi gerçekleştirmek için Zeynel Abidin Yavuz ile görüştüğü belirtiliyor. Zeynel Abidin Yavuz kendisine yapılan bu teklifi önce kabul etttiği ancak Yasin Hayal'in para ve silah bulamadığı için eylem sürekli ertelediği ifade ediliyor.

Metinde şu ifadelere yer veriliyor: "Yasin, 2006 yılı Mayıs ayı içerisinde Zeynel'i yanına çağırarak Hrant Dink'i vurma eylemini icraya koyacaklarını söylemiş, bu sırada yanlarına gelen Erhan Tuncel'den Hrant Dink'in resimlerini ve Agos Gazetesinin adresini internetten indirmesini istemiştir. Erhan Tuncel okul ve daha sonraki dönemde ev arkadaşı olan Tuncay Uzundal ile birlikte Akın İnternet Kafeye giderek Hrant Dink'in internetten indirdikleri fotoğraflarını CD'ye kaydetmişler, bilahare Erhan, bu çıktıları bir gazete kağıdına sararak Yonca Market'e bırakmıştır. Zeynel, gazete kağıdına sarılı paketi Yonca marketten alarak Yasin Hayal'e götürmüş, Yasin Hayal paketi açarak, içinden çıkardığı Hrant Dink'e ait resimleri Zeynel'e göstererek "Senin vuracağın adam bu, Ermenilerin başıdır. Türklere kötü sözler söyledi" diyerek öldüreceği kişinin bir Türk düşmanı olduğu yönünde telkinlerde bulunmuştur. Zeynel Abidin Yavuz'un eylemi icra edecek kişi olarak planlandığı dönemde konu Mustafa Öztürk'e de aktarılmış ve ondan maddi ve manevi destek sözü alınmıştır. Ancak, Zeynel Abidin Yavuz, abisi olan Kurtuluş Yavuz'un talep ve tavsiyesi üzerine, Haziran ayında Trabzon'dan ayrılarak çalışmak için İzmit iline gitmiş ve o safhada eylem gerçekleştirilememiştir."

Cihan



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs