En Sıcak Konular

Libya'da yaşanan son gelişmeler...

22 Eylül 2011 16:27 tsi
Kaddafi'nin son mevzilerinden biri ele geçirildi...

Libyalı muhalifler, devrik lider Muammer Kaddafi'ye ait Sahra çölündeki son mevzilerden birini daha ele geçirdiklerini ve burada bir kimyasal silah deposu bulduklarını duyurdu.

Başkent Trablus'un 700 kilometre güneyindeki Cufra bölgesinin tamamen kontrol altına alındığını belirten Ulusal Geçiş Konseyi askeri sözcüsü, daha güneyde bulunan ve Kaddafi'nin aşiretinin üssü olarak bilinen Sebha'nın da ele geçirildiğini söyledi.

Muhalif güçlerin Cufra'da Kaddafi'ye ait bir kimyasal silah deposu bulduklarını da aktaran sözcü, "Burası artık bizim kontrolümüzde" diye konuştu.

Libya'nın 2004 yılında, Batı ile yakınlaşma politikası gereğince, nükleer programından vazgeçmesi ve kimyasal silah stoklarını imha etmesi gerekiyordu. Birleşmiş Milletler'e bağlı Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü, Libya'nın 9,5 ton hardal gazını çöldeki gizli depolarda sakladığını söylüyor.

Kaddafi'ye bağlı güçler halen Sirte ve Beni Velid'deki direnişlerine devam ediyor.
KADDAFİ'NİN SÖZCÜSÜNE GÖRE, NATO VE UGK'YE BAĞLI KUVVETLER SİRTE'DE SİVİLLERİ VURDU "DÜN VE BU SABAH 151 KİŞİ ÖLDÜ"

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim, NATO ve Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı kuvvetlerin Sirte'ye yönelik bombardımanlarında 151 sivilin öldüğünü söyledi.

İbrahim, Reuters haber ajansına telefonla yaptığı açıklamada, "Dün ve bu sabah arasında,evlerinde otururken başlarına roket ve patlayıcı yağan 151 sivil öldü" dedi.

Musa İbrahim, kentteki ana hastanenin işlevini göremez hale geldiğini de iddia etti.    

NATO'dan henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

İZMİR'E GETİRİLEN LİBYALI YARALILAR

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ ÖZKAN: ''BUGÜNE KADAR GÖSTERİLEN SORUMLULUĞUN AYNISINI GÖSTERİP HASTALARIMIZI ŞİFA İLE ÜLKELERİNE GÖNDERMEYE GAYRET EDECEĞİZ''


 Libya'dan getirilen 40 yaralının İzmir'deki beş hastanede tedavileri devam ediyor.

İzmir Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Özkan, 40 yaralının yanında 18 refakatçi ve bir hekimin geldiğini, hastaların Bozyaka, Tepecik, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Göğüs Hastanesi ve Alsancak Devlet Hastanesinde ilgili servislerde tedavilerinin sürdürdüğünü bildirdi.

Özkan, Ege Bölgesi'nin tek ruhsatlı yanık merkezine sahip Bozyaka Hastanesinde 7 hastanın tedavi altına alındığını, bu hastaların büyük çoğunluğunun ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak ortopedi, plastik cerrahi ve genel cerrahi hastalarından oluştuğunu söyledi.

Yaralılarla ilgili tıbbi anlamda gerekli tüm işlemlerin yapılacağını, ayrıca hastaların ve hasta yakınlarının bireysel ihtiyaçlarının da karşılanacağını belirten Özkan, ''Bugün zannediyorum, Ankara'ya 30-40 civarında hasta gelecek. Gerek İzmir, gerekse diğer illerimiz savaş ortamından gelen hastalar için bugüne kadar gösterdiği sorumluluğun aynısını gösterecek. Hastalarımızı tedavi edip, şifa ile ülkelerine göndermek için gayret edeceğiz'' dedi.

Özkan, yaralılar arasında yoğun bakım gerektiren çok ağır vaka olmadığını, çocuk hastanın bulunmadığını, 40 yaralının birinin kadın olduğunu ifade etti.

Bugüne kadar Türkiye'de tedavi edilen Libyalı sayısına ilişkin soru üzerine Özkan, İzmir, İstanbul ve Ankara'da bu sayının 700-800'e ulaştığını kaydetti.

Özkan, hastanenin yanık merkezinde ve ortopedi servisinde tedavileri süren Libyalıları ziyaret etti.


NATO'nun Libya'daki görevini 90 gün içinde bitireceğinden emin olduğu bildirildi. NATO'nin Libya operasyonu komutanı Charles Bouchard, basın toplantısında yaptığı açıklamada, ittifakın dün aldığı "Libya'daki operasyonları üç ay uzatma" kararına değinerek, NATO'nun belirlediği zaman sınırı çerçevesinde görevi tamamlayacaklarından emin olduğunu söyledi.

Bouchard, NATO'nun, siviller tehlike altında olduğu müddetçe Libya'daki görevini sürdüreceğini de vurguladı. NATO'dan bir diplomat dün yaptığı açıklamada, ittifakın Libya'ya yönelik hava ve deniz operasyonlarını, sürenin bittiği 27 Eylül'den sonra üç ay uzatma konusunda anlaşmaya vardığını söylemişti. (AA) 

Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs