En Sıcak Konular

Doğu Türkistan’da idamlar durdurulsun!

22 Eylül 2011 14:50 tsi
Geçtiğimiz hafta Çin hükümeti tarafından idam cezasına çarptırılan Abdugheni Yusup, Ablikim Hasan, Muhtar Hasan ve Memet Niyaz Tursun isimli 4 Doğu Türkistanlı için Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği tarafından 'idamları durdurun' çağrısı yapıld

Çin hükümeti tarafından geçtiğimiz günlerde idam cezasına çarptırılan 4 Doğu Türkistanlı için Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği bir açıklama yaptı.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, Çin hükümeti tarafından keyfi ve hızlı yargılamalar yapıldığı, bu yargılamaların adil olmadığı vurgulandı.

Dernek yetkilileri, 4 Doğu Türkistanlı'nın haklarında hiçbir delil olmamasına rağmen kendilerine işkence ile bazı suçların kabul ettrildiğini, bu nedenle adı geçen kişilerin 21 gün sonra idam edileceklerini belirttiler.

İşte dernek tarafından yapılan açıklama:

2011 Temmuz ayı içerisinde Doğu Türkistan’ın Hotan şehrinde Urumçi olaylarından hemen sonra Çin’in baskı ve zulümlerinin yanı sıra özellikle Çinli yerleşimcilerin zorla Hotan Şehri’ne yerleştirilmesini protesto eden 20’den fazla Doğu Türkistanlı Çin polisi tarafından öldürüldü. Bu olaylar bahane edilerek özellikle dini eğitim alan ve veren Müslümanlardan yaklaşık 3000 kişi de tutuklandı.

Temmuz ayının sonunda Hotan olaylarının hemen arkasından Kaşgar’da da olaylar yaşandı ve Çin polisi tarafından bu olayların şüphelisi olarak ilan edilen Muammed Ali Tilivaldi ve Tursun Hasan isimli iki Doğu Türkistanlı vurularak öldürüldü. Dünyaya kapalı bir şekilde hızlı ve keyfi yargılamalar başlatan Çin Devleti bu olaylarla ilgili tutukladığı kişilere uzun süreli hapis ve idam cezası verdi.

Çin’in Hotan ve Kaşgar’daki olaylarıyla bağlantılı olduklarını iddia ettiği dört Uygur geçtiğimiz hafta Çin hükümeti tarafından idam cezasına çarptırıldı. Abdugheni Yusup, Ablikim Hasan, Muhtar Hasan ve Memet Niyaz Tursun isimli Doğu Türkistanlılara işkence ile bazı suçlar kabul ettirilerek haklarında yeterli delil olmamasına rağmen idam cezası verildi.

Geçtiğimiz hafta verilen bu idam kararının, ilanından itibaren bir ay içinde infaz edileceği bildirilmektedir. Uluslar arası toplum harekete geçmediği taktirde yukarıda ismi yazılan dört Doğu Türkistan’lının cezası 21 gün sonra infaz edilecektir.

Yarın BM Genel Sekreterine mektup gönderilecek

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği , infazların durdurulması ve dört kişiye verilen idam cezasının kaldırılması için yarın saat: 11:00'da Fatih Postanesi'nden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a mektup göndererek bir basın açıklaması yapacak.

Basın açıklamasına çok sayıda medya kuruluşunun ve vatadanşların katılması bekliniyor.

İrtibat:

Tel : 0212 523 28 77

E-mail : info@maarip.org

http://idamlardursun.blogcu.com/

Tarih : 23.09.2011 Cuma

Saat : 11:00

Yer: Fatih Postanesi

Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs