En Sıcak Konular

Rabbani’nin cenazesi Cuma günü kaldırılacak

22 Eylül 2011 12:00 tsi
Evinde bir suikast sonucu şehit edilen Rabbani için yarın Kabil'de cenaze töreni düzenlenecek. İstanbul Fatih camisinde ise Cuma namazından sonra gıyabı cenaze namazı kılınacak.

Afganistan’ın büyük mücahid gruplarından olan Cemaati İslami’nin başkanı ve aynı zamanda ülkenin Sovyet işgalinden sonraki ilk cumhurbaşkanı olan Prof. Burhaneddin Rabbani geçtiğimiz Salı günü bombalı bir intihar saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Rabbani, ABD işgali altındaki Afganistan’ın bir an önce kurtulması için Taliban ile mevcut Karzaı hükümetive diğer gruplar  adına barış görüşmeleri yapıyordu. Her kesime eşit mesafede olan Rabbani, akan kanın bir an önce durmasını ve ülkesini işgal eden güçlerin bir an önce geri dönmelerini istiyordu.

Onun şehit edilmesini duyan sevenleri ve diğer mücahid grupları akın akın başkent Kabul’e geldikleri haber veriliyor. Başta eski mücahid grup liderleri ile şöhretli olan mücahid komutanları çok sıkı güvenlik tedbirleri içerinde Rabbani’nin evine gelerek taziyelerini sunuyor.

GERÇEK KATİLLER BULUNSUN

Kabil başta olmak üzere Afganistan'ın bir çok kentinde protestolar yapılıyor. Ülkede 3 gün ulusal yas ilan edildi. Kabul Üniversitesi öğrencileri siyah bezlerle şehrin ana caddelerinde protesto gösterileri yapıyor. Tüm gruplar hükümetten cinayeti aydınlatmasını istiyor. Barış görüşmelerinden rahatsız olan iç ve dış mihraklar olduğu biliniyor. Öğrenci liderleri yaptıkları yazılı açıklamada; “Her zaman olduğu gibi Taliban burada taşeron olarak kullanılmıştır” dedi.

Burhaneddin Rabbani’nin evi Kabil’de en korunaklı diplomatik bölgesinde bulunuyordu. Bu bölgeye giren herkes polis ve güvenlik güçleri tarafından çok sıkı bir şeklide aranır. Bunca emniyete rağmen bir intihar bombacısı “Taliban’dan önemli haber getirdim” diyerek başındaki sarığa gizlediği bomba düzeneği ile nasıl bunca güvenlik çemberini aştığı cevaplanması gereken önemli bir soru olarak duruyor. Bu durum ise eylemin güçlü ve derin bir yapı tarafından yapılma ihtimalini güçlendiriyor.

İSTANBUL FATİH CAMİİ'NDE CUMA GÜNÜ GIYABİ CENAZE NAMAZI

Şehit Burhaneddin Rabbani için yarın, Cuma günü başkent Kabul’de kılınacak cenaze namazı ile eş zamanlı olarak İstanbul Fatih Camii'nde de gıyabı cenaze namazı kılınacağı bildirildi. Değişik sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen gıyabı cenaze namazı Cuma Namazı'ı müteakip gerçekleşecek.

Rabba'nin lideri olduğu Cemaati İslami Partisi yaptığı açıklamda defin işleri için bir heyetin kurulduğunu bildirdi. Cenazenin Cuma günü kaldırılacağının bildirildiği açıklamada cenazenin nereye defnedileceği açıklanmadı. Afgan siyasi çevreleri cenazenin Badağşan vilayeti veya Kabil'e gönülebileceğini belirtiyorlar.

"BU CİNAYET AFGANİSTAN İÇİN BÜYÜK BİR FELAKET"

Afganistan cihadının benzer bir suikastla şehid edilen ünlü komutanlarından Ahmet Şah Mesud’un kardeşi Ahmet Veli Mesud, “Rabbani’nin şahadeti Afganistan’ın siyası seyrini değiştirecek büyük bir felakettir” dedi.

SUİKASTI HENÜZ ÜSTLENEN OLMADI

Taliban yöneticileri de dâhil olmak üzere şimdiye kadar suikastı üstlenen olmadı. Ancak Taliban kapıyı açık bırakarak bu konuda daha sonra bir açıklama yapacaklarını söylediler.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,346 µs