En Sıcak Konular

Kral Abdullah reforma kendinden başlamalı

22 Eylül 2011 10:57 tsi
Ürdünlü muhaliflerden Leys Şebilat, Kral 2. Abdullah’ı reformlara kendinden başlamaya çağırdı. Şebilat, bunun ülkenin yaşadığı krizleri aşmanın en kolay ve hızlı yolu olacağını savundu.

Her ne kadar devrimlerin görüldüğü Arap ülkeler kadar olmasa da ara ara gösterilere sahne olan Ürdün’ün önde gelen muhaliflerinden Leys Şebilat, krallık divanında dahi yolsuzluğun hat safhalara ulaştığına, kralın da yolsuzluk yapanları gözettiğine dikkat çekerek ülkedeki krizlerin aşılmasının en kolay yolunun kralın halktan dayatmadan önce kendisini hesaba çekmesi olduğunu vurguladı.

Leys hükümet tarafından hazine topraklarının kral adına kaydedilmesini de eleştirerek bunun ülkede yolsuzlukların önünü açacağı uyarısında bulundu.

Ürdünlü tanınmış muhalif Leys Şebilat, kral kendisinden başlamadığı müddetçe ülkede reformun söz konusu olamayacağına işaret etti. Şebilat Kral 2. Abdullah’ı Ürdün’ün şu anda karşı karşıya kaldığı krizlerden kurtulması için halkla ilişkilerini düzeltmeye çağırdı.

Şebilat başkent Amman’ın El-Tafayile bölgesinde gerçekleştirilen kalabalık festival sırasında yaptığı konuşmasında Kral Abdullah’ı yolsuzluk dosyalarını gözetmekle suçlayarak şöyle dedi: ‘Kralın gözetmesi olmasaydı yolsuzluk dosyalarından birçoğu da olmayacaktı.

Bu gizli değildir. Eğer kral gözetmeseydi o yolsuzlukları yapanlar şimdiye darağacına götürülmüş olacaklardı. Ancak içlerinden sadece bazıları yargılandı. O da aleyhlerinde büyük deliller bulunduğu için!’

Hazine toprakları kralın adına kaydedildi

Ürdünlü muhalif hazine topraklarının Ali Ebu El-Ragıb hükümeti tarafından kralın adına kaydedilmesi meselesini de tekrar gündeme getirerek böyle bir eylemin gerek üst gerek alt düzeyli memurlara yolsuzluk kapılarını açtığına işaret etti.

Krallık divanında 3000 görevlinin yürütme yetkisini kullanarak anayasaya saldırdığı, divanda yolsuzluk yapıldığı suçlamasında bulunan Şebilat, bu divandan başlamayan reform girişimlerinin hiçbir faydası olmayacağını belirterek divanın yolsuzluktan temizlenmesi çağrısında bulundu.

Şebilat istihbarat biriminden de siyasete karışmaktan vazgeçmesini talep ederek: ‘güvenliğe yönelik saldırı ve kendilerini küçük güvenlik görevlilerinin hareket ettirdiği yarı politikacıların sayısının artmasının gölgesinde siyasi bir hayattan bahsetmek mümkün olamaz.’

Şebilat kralın kendisini gözden geçirip muhasebe etmesinin en hızlı ve en güvenilir yol olacağına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Eğer kral, halk dayatmadan önce yöntemini kendiliğinden değiştirmeye karar verirse yaşamakta olduğumuz krizleri kolay ve sorunsuz atlatırız.

Ürdünlüler ve Hicaz’ın ileri gelenleri arasında hükmün halka ait olması karşılığında uzlaşma sağlanmıştır. Zira 1952 anayasasında Ürdün rejiminin miras yoluyla intikal eden parlamenter monarşi olduğu bendi yer almaktadır.

Ancak halkın krallığın önüne geçirilmesi ile krallığın saygınlığının azaltılmasını kastetmiyoruz. Yalnızca bağlılığını kanıtlamak için eğilmek, methetmek ve zelil düşmek zorunda olmayan halka hak ettiği konumun verilmesini istiyoruz.’



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,945 µs