En Sıcak Konular

5 gemi Kıbrıs’ın güney batısında konuşlandı

22 Eylül 2011 10:24 tsi
Türkiye, Kıbrıs Rum yönetimi ve İsrail’in, Ada’nın 175 kilometre güneyinde doğalgaz sondaj çalışmaları yaptığı Afrodit adı verilen bölgede askeri gücünü artırıyor.

2 firkateyn, 2 korvet ve bir füze gemisi ile Kıbrıs’ın güney batısında konuşlandı. Türk savaş uçakları da bölgedeki uçuşlarını yoğunlaştırdı.

Rum Politis gazetesinin haberine göre, Türk deniz ve hava kuvvetleri, Kıbrıs’nın yaklaşık 50 km (27 deniz mili) güneyinde faaliyette bulunacağını bir nota ile duyurdu.

İddiaya göre; Türk donanması, Kıbrıs’ın güneyindeki Limasol kentinin 50 km açığına ulaştı. Firkateynlerden biri ise Rumlar adına doğalgaz sondajı yapan Amerikan Noble Energy’ye ait Homer Ferrington Platformu’nu uzaktan takip ediyor.

Platformun doğusunda ise İsrail donanmasına ait gemiler bulunuyor. Bölgede 8 Türk savaş uçağının farklı saatlerde İsrail uçaklarının radarlarında görüldüğü iddia ediliyor.

Lübnan’dan sert uyarı

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sondaj çalışmasına, bölgeye en yakın ülke olan Lübnan da sert tepki gösterdi. Lübnan Enerji ve İletişim Bakanı Cübran Basil, Rumlardan İsrail’le hatadan dönmeleri gerektiğini, durumun ikili ilişkileri tehdit ettiğini açıkladı.

Rum Fileleftheros’un haberine göre, Lübnan hükümeti, Rum yönetiminin uyarılmasına karar verdi. Rum yönetimi Mısır’la 2003, Lübnan’la 2007’de münhasır ekonomik bölge anlaşmaları imzalamıştı. Ancak Lübnan parlamentosu anlaşmayı onaylamamıştı.

Rusya'dan destek

New York'ta Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rumlara destek verdi.

Lavrov görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Herkesi hukuk çerçevesinde kalmaya teşvik ediyoruz. Bu da 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu." dedi. Hristofyas, Lavrov'un açıklamalarını kendileri için kalkan niteliğinde olduğunu iddia etti.

Norveç gemisi yola çıktı

Türkiye ile KKTC’nin istediği yerde petrol ve doğalgaz araması ile sondaj yapacak olan Norveç gemisi de yola çıktı.

Türkiye’nin 20 milyon dolara kiraladığı söylenen sismik araştırma gemisinin birkaç gün içinde bölgeye ulaşması beklenirken, Enerji Bakanlığı yetkilileri gemiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındılar.

Göreve hazır

RUM yönetiminin petrol ve doğalgaz arama girişimlerine tekrar başlaması, Türkiye’nin sismik araştırma yapan gemilerini yeniden gündeme getirdi.

Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları (deniz tabanının ve altının incelenmesi) yapabilen Türkiye’nin tek gemisi “K. Piri Reis”, onay verilirse Akdeniz görevine hazır.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, “15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip gemimiz, gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik- jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip. KKTC Karasuları Ekolojisin Araştırılması Projesini yürüttüğümüz için Kıbrıs açıkları bildiğimiz bir coğrafya” dedi.

Hürriyet





Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs