En Sıcak Konular

Ulusal kurtuluş cephesi aranıyor!

4 Haziran 2007 08:59 tsi
Ulusal kurtuluş cephesi aranıyor! Irak parlamentosunun önde gelen Sünni üyelerinden Salih el Mutlak, parlamentodan çekilebileceğini açıkladı ve mezhep çatışmasının durdurulması için bir ulusal kurtuluş cephesi kurulmasını önerdi.

Irak'ta şiddetin önü alınamıyor

275 sandalyeli parlamentoda 11 üyeye sahip olan Ulusal Diyalog Cephesi'nin de lideri olan El Mutlak, parlamentonun, Şii önderliğindeki hükümetin maşası haline geldiğini ve mezhep çatışmasını durdurmaktan aciz olduğunu söyledi.

Bünni lider Irak'taki durumun artık katlanılamaz hale geldiğini, hükümetin aciz olduğunu, parlamentonun ise baskının bir aracı olarak kullanıldığını belirtti.

El Mutlak, Şiiler de dahil ılımlı kesimlerle ulusal kurtuluş cephesinin kurulması konusunda konuşmakta olduklarını kaydetti.

El Mutlak, kurulacak ulusal cephenin, ''ABD güçlerinin çekilmesini takvime bağlayacağını, anayasada, Sünnilerin kaygılarını giderecek değişiklikler yapacağını, hükümeti istifaya davet edeceğini ve kurulacak yeni hükümetin ana hedefinin, Sünni-Şii çatışmasını durdurmak olacağını'' belirtti.

Sünni lider diğer ılımlı kesimlere de parlamentodan istifa etmeleri ve ulusal cephenin kuruluşu çalışmalarına katılmaları çağrısı yaptı.

El Mutlak, ''eğer istifayı reddederlerse, biz yine de istifa edip, belki de Irak'taki siyasi süreçlerin tamamen dışına çıkacağız'' dedi.

Sünni lidere göre "Bu şekilde kan akarken parlamento üyesi olmak, utanç vesilesidir''.

Sünni lider Başbakan Nuri el Maliki'nin dün Erbil'e giderek Mesut Barzani ile görüşmesinin abartılmasını gülünç olarak niteledi.

El mutlak, ''Dünyanın hangi ülkesinde, başbakanın, ülkenin bir bölgesini ziyaret etmesine bu şekilde övgüler yağdırılıyor? Toplantının yapıldığı yerde bir tek Irak bayrağı yoktu, tek kelime Arapça yoktu. Bu bölge Irak'ın bir parçasıdır ve Irak bir Arap ülkesidir'' diye konuştu.



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs