En Sıcak Konular

CHP'den hükümete dış politika eleştirisi

21 Eylül 2011 18:48 tsi
Güler, Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan ve yaklaşık 3 saat süren MYK'nın ardından, yazılı bir açıklama yaptı.

CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK), ''Hükümetin dış politikada Türkiye adına bağımsız ve tutarlı bir yol izlemediği, bunun ülkemizin bugünü ve geleceği bakımından kabul edilemez olduğunun vurgulandığını'' bildirdi.

Güler, MYK'da, Genel Başkan'ın sunuşundan sonra, siyasi durum değerlendirmesi, MYK üyelerinin görev alanlarıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmalar ve üyelik kabulünden oluşan gündemin görüşüldüğünü belirtti.

MYK üyelerinin, Ankara'da dün yaşanan patlamada hayatını kaybedenler ve yaralananlar için üzüntülerini dile getirdiklerini vurgulayan Güler, ''Bu veya benzeri saldırganlıkların tüm sonuçlarıyla birlikte yakından izlenmesine karar verildi'' ifadelerini kullandı.

MYK'da işsizlik ve özellikle de genç işsizliğinde yaşanan yüksek oranlara dikkat çekildiğini belirten Güler, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Hükümetin yatırım ve istihdam politikalarındaki büyük boşluklar üzerinde daha etkili çalışmalar yapılması kararlaştırıldı. Bu arada, yerel yönetimlerin, özel olarak da belediyelerin, CHP'nin amaçları doğrultusunda yürüttükleri çalışmaların desteklenmesi ve bu faaliyetlerin güçlendirilmesi için yapılması gereken çalışmalar görüşüldü. CHP MYK, PKK ve Başbakanlık arasında yapılan görüşmelerin yetki sorunu ve müzakere konularına ilişkin soruların sık sık gündeme getirilmesine, ayrıca, kamuoyunun yanıtını merak ettiği soruların sorulmasında büyük yarar olduğu sonucuna vardı.''

Güler, açıklamasında ''Hükümetin, önceki TBMM üyelerinin oylarıyla çıkardığı Yetki Kanunu ile, şimdiki TBMM üyelerinin iradelerini hiçe sayarak, yönetim sistemini Kanun Hükmünde Kararnameler ile biçimlendirdiğini'' de ileri sürdü.

Güler, ''TBMM, ülkenin en temel kurumu olan yasama organı, Hükümet tarafından yetkileri gasbedilerek hareketsiz bırakılmıştır. Bu durum, Başbakanın yargıdan sonra şimdi de yasama gücünü işlemez kılmasından başka bir şey değildir. CHP, anamuhalefet partisi olarak, ulusun iradesine konulan bu ipoteği kaldırmayı en temel görevlerinden saymaktadır. CHP 1 Ekimden, bugüne kadar  Türkiye'nin çıkarları ve halkımızın refahı için yürüttüğü mücadeleye, yasama organının onurunu kurtarmak mücadelesini de ekleyecektir. Bu çerçevede yetki temeli sorunlu olan Kanun Hükmünde Kararnameleri, Anayasa Mahkemesi denetimine sunmayı sürdürecektir'' ifadelerini kullandı.

MYK toplantısında, ''Hükümetin dış politikada Türkiye adına bağımsız ve tutarlı bir yol izlemediği, bunun ülkemizin bugünü ve geleceği bakımından kabul edilemez olduğunun vurgulandığını'' bildiren Güler, ''Bu çerçevede, komşularımızla ilişkilerimiz, Suriye, İran, Irak, Arap ülkelerine dönük politikalar ve özellikle 'İsrail Kalkanı' uygulamasıyla, Türkiye'nin bağımsız dış politikasının yakından izlenmesi kararlaştırıldı'' dedi.

Güler, şunları kaydetti:

''Öte yandan MYK toplantısında, TBMM – TRT Genel Müdürlüğü arasında, yasama organının çalışmalarının televizyondan yayımlanması konusuna getirilen kısıtlamaların, Hükümetin basın – yayın organları üzerinde kurduğu sansürcü baskının başka bir uygulaması olduğu kaydedildi. Bu baskı, ulusal karar verme sürecinin halktan kaçırılması kaygısının ürünü ve AKP iktidarının kapalı kapılar ardında çalışmak alışkanlığının sonucu olarak değerlendirildi.''

aa

Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs