En Sıcak Konular

Dolar yeniden hareketlendi

21 Eylül 2011 15:42 tsi
Dolarda dün S&P'nin not artışı ile başlayan düşüş kısa sürdü. Dolar kuru bugün yönünü tekrar yukarı çevirerek 1.81 TL'ye kadar yükseldi.

Uzmanlar, özellikle yurtdışında gelişmekte olan ülke para birimlerine satışlar geldiğini ve bunun etkisinin içeride de göründüğünü belirtiyor.

Osmanlı Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, dolardaki hareketi net olarak bir yere bağlamanın zor olduğunu söyledi. Salar, "Ancak yükselişteki en önemli iki etkenin yurtdışında gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan hareket ile Merkez Bankası'nın bugün ihale açmaması olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

S&P KARARI EKSTRA BİR GELİŞMEYDİ

Dün S&P kararının borsada ekstra alındığını fakat döviz piyasasının daha dengeli davrandığına işaret eden Salar, şöyle konuştu:

"Döviz için önümüzdeki günlerde yurtdışına bakmaya devam edeceğiz. Asıl belirleyici olan küresel piyasalar. Biraz sakinleşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kısa vadede kur konusunda da bir hedef vermek zor. Merkez Bankası'nın yarın ihale açıp açmayacağı ve tutarı hareketin yönünde etkili olacak."

Global Menkul Değerler Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, dolardaki yaşanan hareketin çok normal, hatta az bile olduğunu söyledi. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde ciddi satışlar olduğuna dikkat çeken Uskuay, şöyle devam etti:

"Bizim Ağustos'ta yaşadığımız değer kaybını onlar Eylül'de yaşıyor. Son bir haftada Güney Afrika para birimi yüzde 6, güney Kore yüzde 4.40, Brezilya Real'i yüzde 3.55 değer yitirdi. Bizdeki kayıp ise sadece yüzde 1.25"

1.75’İN ALTI ZOR

Yurtdışındaki hareketin güçlü olduğunu belirten Uskuay, "Ben içeride değer kaybının kademeli olarak devam etmesini bekliyorum. Bundan sonra dolarda 1.75 TL'nin altı çok zor. Dolar yavaş yavaş yukarı çıkacaktır. Eğer Merkez Bankası faiz indirirse de dolarda 2 lirayı görürüz" dedi.

PİYASA MERKEZİ YOKLUYOR

Ekonomist Ali Ağaoğlu ise piyasanın Merkez Bankası'nı test ettiğini söyledi.

Teknik olarak doların 1.8030 TL'nin üzerine çıktığında yükselmesi gerektiğini anlatan Ağaoğlu, "Ancak Merkez Bankası dünkü 350 milyon dolarlık alım hamlesi ile kendisi için önemli olan seviyeyi göstermiş oldu ve elini belli etti. Bugün de hiç alım ihalesi açmadı. Şu anda piyasa Merkez'i test ediyor. Bundan sonraki dönemde Merkez Bankası piyasanın içinde kalmak zorunda" dedi.

Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs