En Sıcak Konular

Rusya kimin tarafında?

21 Eylül 2011 15:24 tsi
Rusya kimin tarafında? Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramaları konusunda şu açıklamada bulundu: "Herkesi hukuk çerçevesinde kalmaya teşvik ediyoruz. Bu da 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları nedeni ile bulunduğu New York'ta Kıbrıs Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Lavrov, Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramaları konusunda taraflara itidal çağrısı yaptı ve 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu'nun baz alınması gerektiğini söyledi.

Durumun daha da kötüye gitmesine neden olacak adımlardan tarafların kaçınmasını isteyen Lavrov, "Herkesi hukuk çerçevesinde kalmaya teşvik ediyoruz. Bu da 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu" dedi. Lavrov'un açıklamalarını Hristofyas kendileri için kalkan niteliğinde olduğunu iddia etti.

Rusya hükümetinin, Kıbrıs Rum Kesimi'nin petrol ve doğal gaz araştırmalarında bulunması hakkındaki destekleyici açıklamasına işaret eden Hristofyas, Rusya'nın tutumunun, BM'nin Deniz Hukuku Konvansiyonu temelinde olduğunu, Kıbrıs için önemli ve koruyucu bir açıklama olduğunu savundu. Hristofyas'a göre diğer ülkeler de bu şekilde soruna yaklaşacak.

Kıbrıs sorununu da görüşmede masaya yatırdıklarına değinen Rusya Dışişleri Bakanı, "Biz uluslararası prensipler çerçevesinde uzlaşma sağlanmasından yanayız. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde tarafların rıza göstereceği kalıcı bir çözüm bulunmasını destekliyoruz" dedi. Kıbrıs Rum Kesimi'nin Rusya-AB stratejik işbirliğinde önemli bir rol oynadığına değinen Lavrov, Kıbrıs yönetimi ile BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, ticari ve uluslararası konularda yakın ilişkileri olduğuna da hatırlattı.

Rusya son olarak Kıbrıs Rum Kesimi'nin 3,4 milyar dolarlık kredi talebine yeşil ışık yakmıştı. Beş yıl süre ile yıllık yüzde 4,5 faizle verilecek kredi konusunda Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin anlaşmaya yakın olduklarını açıklamıştı.

Bu haber 1,361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs