En Sıcak Konular

Atak Suudi Arabistan yolunda...

21 Eylül 2011 13:29 tsi
Türkiye, bir yandan kendi savunma silahlarını üretmeyi başarabilirken dünyanın pek çok ülkesinden de teklif alıyor. İşte ayrıntılar:

Türkiye’nin üretmeyi başarabildiği zırhlı savaş helikopteri Atak birçok ülkenin dikkatini çekmeye başladı. Daha önce Güney Kore tarafından 36 adetlik helicopter ihalesine davet edilen Atak helikopterleri şimdi de Suudi Arabistan tarafından incelemeye alındı.

Suudi Arabistan, Atak T-129’ları bünyesine katmak için için helikopteri üreten TUSAŞ ile görüşmeye başladı.

Ordunun kullanacağı teknik ekipmanları yerlileştirme çalışmalarını hızla sürdüren Türkiye, başarılı savaş araçlarını ortaya koymaya başlayınca, yurt dışından da teklif almaya başladı. Özellikle devlet bütçelerinin büyük bir kısmını savunma sanayisi alımlarına ayıran Ortadoğu ülkeleri, Türkiye’nin ürettiği savunma araçları ile yakından ilgilenmeye başladı.

Ortadoğu ülkelerinin bu tercihlerinde şüphesiz Türkiye’nin başarılı dış siyaseti de etkin rol oynuyor. Dış siyasetinde güçlü ve güvenilir bir ülke konumuna gelen Türkiye, Ortadoğu ülkeleri için özellikle savunma sanayisi alımlarında güvenilir bir ortak olarak görülüyor.

Atak helikopteri ilk resmi teklifini Güney Kore'den almıştı. Nisan 2012'de yapılacak 36 adetlik taarruz helikopteri ihalesinde yarışacak olan Atak'ın rakipleri ise ABD, İngiltere ve İtalya olacak.

Atak'a ilgi gösteren Suudi Arabistan ise dünyada bütçesine oranla silahlanmaya en fazla harcama yapan ülkelerin başında geliyor.

2009'da 41.2 milyar dolarlık savunma harcaması yapan Suudi Arabistan geçen yıl bu rakamı 42.9 milyar dolara çıkardı. Suudi Arabistan’ın dışında Atak ile Ürdün, Malezya ve Pakistan da ilgileniyor.

ATAK T-129 Teknik Özellikler

T-129 helikopterinin temel tasarımı itibariyle tekerlekli olması, 5 palli rotora sahip olması ve kullandığı mühimmat açısından büyük avantajlar sağlaması bu ürünü Türk Silahlı Kuvvetlerindeki diğer helikopterlerden farklı yapmaktadır. Helikopter pilot ve silahçı olmak üzere 2 kişilik personel tarafından yönetiliyor.

A-129'la benzer gövdeye sahip olacak olan T-129, S-70 ve AH-64 gibi darbeye dayanıklılıklarıyla ünlü helikopterlerin sahip olduğu MIL-STD-1290 Düşme Dayanıklılığı Standartı'nda üretiliyor. İç yakıt tankları kendini onarmaya vakıf olarak delinme ve çatlamaya dayanıklı, yakıt akıtmayan standartlarda. Motorlar iki ayrı bölümde ve aralarında zırhlı bölümler bulunuyor.

Helikopterin transmisyonu 12.7 mm mermiye dayanıklı ve 30 dk. süreyle yağsız çalışabilecek kapasitede, rotor ve paller 12.7 mm mermiye karşı balistik korumaya sahip. Paller 15 cm kalınlığındaki ağaç dallarına çarpmalara dayanıklı şekilde üretiliyor.

ATAK projesinde T-129 taarruz helikopterinin en önemli birimi görev bilgisayarı. Görev bilgisayarı ve yazılımları helikopter üzerindeki seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, hedef tespit, platform yönetimi ve silah yönetimi fonksiyonlarını bir bütün olarak yönetiyor ve pilotlara dijital kokpit üzerinden kumanda imkânı veriyor.

T-129 helikopterinde ASELSAN ve TÜBİTAK tarafından tasarım çalışmalarına 2001 yılında başlanan ve 2007 yılında atış testleri AH-1S Kobra helikopterinde başarıyla tamamlanan özgün görev bilgisayarı kullanılıyor.

T-129 helikopteri ASELSAN özgün üretimi ASELFLIR-300T Gece/Gündüz Termal Görüş ve Hedefleme Sistemi, AVCI Kaska Monteli Nişangah Sistemi ile donatıldı, Helikopter iletişimi ASELSAN üretimi MXF-484 U/VHF ve uzun menzilli HF-SSB telsizlerle sağlanıyor. Gelecekte bu telsizler yine ASELSAN üretimi yazılım tabanlı telsizlerle değiştirilecek.

Helikopterin Elektronik Harp Sistemi (EHS) daha önce Aselsan ile SSM arasında imzalanan sözleşme kapsamında sağlanıyor. EHS entegreli bir T-129 helikopterinde radar ikaz sistemi, füze ikaz sistemi, lazer ikaz sistemi, IR karıştırıcı sistem, karşı tedbir ışık atıcı, dost ve düşmanı ayırt edici birim bulunuyor.

Helikoptere Roketsan tarafından üretilen Hydra, Cirit roketi ve UMTAS tanksavar füzesinin de entegrasyonu planlanıyor. Hava unsurlarından savunma için FIM-92 Stinger füzesi entegre edilecek. Helikopter yakın saldırı görevini 300 mermi kapasiteli TM-197 makineli top sistemi ile yapıyor.

B.Türkiye



Bu haber 1,132 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,754 µs