En Sıcak Konular

Abbas, Cuma günü tam üyelik başvurusu yapacak

21 Eylül 2011 09:52 tsi
66. dönem BM Genel Kurulu genel görüşmeleri nedeniyle New York'ta bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın cuma günü Genel Sekreter Ban Ki-mun'a Filistin'in BM'ye tam üyelik talebinde bulunan resmi mektubu sunacağı bildirildi.

BM Genel Kurulu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Abbas'ın bugün 66. dönem BM Genel Kurul Başkanı Abdülaziz El Nasır ile görüştüğü ve görüşmede Filistin'in BM'de tanınma girişiminin ele alındığı belirtildi.

Buna göre Abbas cuma günü Genel Sekreter Ban'a, Filistin'in 193 üyeli BM Genel Kurulu'na tam üye olmak istediğini belirten resmi bir mektup sunacak.

Abbas'ın görüşmede El Nasır'a, Genel Sekreter Ban'ı konuyla ilgili olarak bilgilendirdiğini belirterek Genel Sekreter Ban'ın da kendisine resmi mektubu BM Güvenlik Konseyi'ne göndereceğini söylediği bildirildi.

Abbas'ın BM Genel Kurulu'na cuma günü hitap etmesi, ardından da Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu içeren mektubu Genel Sekreter Ban'a sunması bekleniyor. Genel Sekreter Ban, mektubu 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğunda ise Güvenlik Konseyi'nin Filistin'in BM üyeliğini tanıyan bir karar kabul etmesi gerekiyor.

ABD'nin daha önceden Filistin'in tam üyelik başvurusunu Güvenlik Konseyi'nde veto edeceğini açıklaması nedeniyle cuma günü BM'yi daha da hareketli bir gün bekliyor. Güvenlik Konseyi'nin söz konusu mektubu inceleyip bir karar tasarısı hazırlaması halinde ise ABD'nin ne yapacağı merak ediliyor. Ancak Güvenlik Konseyi'nin mektubun kendisine iletilmesinin ardından bu konuda hemen harekete geçmesi zorunluluğu bulunmuyor. BM kulislerinde böyle bir durumda sürecin yavaş işleyebileceği de konuşuluyor.

Şu anda BM'de sadece ''gözlemci'' statüsünde bulunan Filistin'in BM'ye devlet olarak tanınarak tam üye olabilmesi için Güvenlik Konseyi'nin kendisine yeşil ışık yakması, ardından da Genel Kurulun Filistin'in tam üyeliğini kabul eden bir karar alması gerekiyor. Filistin'in Genel Kurul'da kendisini destekleyen ülkelerin sayısının en son 126 olduğu açıklanmıştı. Filistin'in Güvenlik Konseyi'nde yapılacak bir oylamada ise 15 ülkenin en az 9'unun oyunu alması gerekiyor. Ancak Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin yanı sıra başka bazı ülkelerin de Filistin'in tam üyeliği konusunda çekinceleri olduğu konuşuluyor.

aa

Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,472 µs